12.05.18 Štěně

Zažijte 8 perfektních měsíců s vaším štěnětem

Když si pořídíte psa, máte o každodenní zábavu postaráno. Čas strávený s nejlepším přítelem člověka je plný nezapomenutelných okamžiků, legrace, překvapení, ale samozřejmě také zodpovědnosti. Pes potřebuje každodenní péči, kterou svému majiteli oplácí neskutečnou věrností. Pokud si pořizujte štěně, první společné měsíce vám utečou jako voda. Užijte si je naplno, budujete si totiž základy vzájemného vztahu.

 

Jakmile si přivezete z chovatelské stanice nového člena rodiny, začíná zcela nová etapa života. Pro oba. Štěně se postupně učí nové a nové věci, socializuje se a také zkouší, jaké mu dáte hranice. Učíte se vlastně oba, a proto je velmi důležité toto období nepodcenit.

Myslete na ochranu před parazity

Chovatel musí myslet na mnoho věcí. Zvířeti je potřeba zajistit vhodné zázemí, navštěvovat veterináře kvůli prohlídkám a povinnému očkování, nepodceňovat pravidelné odčervování a dbát na jeho správný vývoj kvalitním krmivem a pohybem. Součástí základní péče je i ochrana před blechami a klíšťaty. Naštěstí existují antiparazitární přípravky, které štěně před parazity spolehlivě ochrání a zároveň zbytečně nezatíží mladý organismus. „Obecně lze říci, že přípravky, které se aplikují na povrch těla, tedy obojky, spreje a spot-ony neboli pipety, většinou zůstávají pouze v srsti, kožním mazu či kůži, do zbytku těla pronikají pouze minimálně, a tudíž představují menší zátěž pro organismus. V případě tablet prochází účinné substance přes játra, než se konečně dostávají do cílového orgánu, kterým je opět kůže,“ vysvětluje fungování různých typů antiparazitárních přípravků veterinární parazitoložka MVDr. Barbora Červená, Ph.D. Pokud tedy chcete své štěně důsledně před parazity chránit, můžete mu zakoupit například jeden z hojně používaných antiparazitárních obojků na českém trhu – obojek Foresto, který psovi zajistí až osmiměsíční ochranu. Ta je navíc doplněna o repelentní efekt před klíšťaty, který působí tak, že je odpuzuje a hubí. Zamezí se tak možnému přenosu choroby z parazita na zvíře. Všechny antiparazitární obojky lze zkrátit do požadované velikosti, ale vždy musíte mít na paměti, že štěně roste, takže si nechte určitou rezervu.

Výlety do přírody

„Kam bych mohl vyrazit na procházku,“ rozmýšlí se nejeden pejskař. Portál Kudyznudy.cz myslí i na milovníky psů. Nechte se inspirovat třeba článkem 15 tipů na procházky a výlety se psy. V textu naleznete místa, kam se s pejskem rozhodně nemusíte mít obavu vydat. Vstupné je většinou zdarma.

 

Agility, hoopers, treibball…

Děti mívají mnoho mimoškolních aktivit a po vyučování navštěvují nejrůznější kroužky. I pro psy existuje mnoho klubů, kde se mohou učit a zdokonalovat v mnoha disciplínách. Většinou je nezbytná účast páníčka, proto by měl každý majitel psa vybrat takový sport, který bude bavit oba. Trénink je skvělý způsob, jak společný čas strávit zábavně a zároveň efektivně. Ačkoliv existuje celá řada psích sportů, je pravdou, že zájemci jsou limitováni nabídkou ve svém kraji.

 

Psí výstavy

Pokud si majitel vybere štěně, které má průkaz původu, může s ním už od útlého věku jezdit na výstavy. Pro někoho jsou výstavy nutným zlem, pro jiné další důvod, jak si zpestřit čas strávený s e svým mazlíčkem. Vystavování má svá pravidla, proto je dobré si před samotnou soutěží zjistit co nejvíce informací. Vše, co potřebuje začátečník znát, od nákupu psa až po termíny výstav, se dozví na webu Českomoravské kynologické unie.

 

Hotely a psí školky

Někdy prostě přijde den či noc, kdy se o svého psíka nemůžete postarat. Někdy ho pohlídá někdo z rodiny nebo kamarádů, jindy lze zvolit psí hotel. Hotely a další hlídací zařízení pro psy se liší svou úrovní i cenou. Řádově je to v ceně několika set korun za den. Než si konkrétní hotel vyberete, nezapomeňte si zjistit, zdali poskytuje ubytovaným i krmivo a další podrobnosti. Některé hotely neubytovávají agresivní psy či hárající feny.

 

Psí salón pro chlupaté fintily

Psí salóny suplují služby kadeřnic, manikérek i zubních hygienistek. Kromě stříhání chlupů či drápků nabízejí také koupání či odstraňování zubního kamene. V dnešní době jsou už poměrně rozšířené a těší se velké oblibě. Pokud půjdete do salónu poprvé, zkuste nejdřív navštívit jeho facebookové stránky. Možná budete mít štěstí a zjistíte, jestli ho ostatní doporučují. Pokud plánujete návštěvu salónu, je potřeba myslet ještě na jednu věc. Většina antiparazitárních přípravků (proti klíšťatům, blechám atd.) je navázána v tukové vrstvě, ale také v srsti psa. Pokud tedy necháte pejska výrazně ostříhat, vyvarujte se ihned po tom procházek kolem vysokých porostů, výletů do lesa atd. Je potřeba počkat, než se zase látka plně rozprostře po těle. Nejedná se o nic dramatického, jedná se řádově o den navíc, se kterým je potřeba počítat.

 

Když oni salon, tak my lázně

V poslední době roste také popularita psích lázní. Tato zařízení nabízejí nejrůznější koupele, aromaterapie, zábaly či pedikúru. Ne každý si asi dokáže představit, jak probíhá lázeňský program štěněte. Jestli vás to zajímá, koukněte na následující video.

 

Kafe a pamlsek

Se štěnětem do kavárny? Proč ne! Dnes se i u nás najdou takové podniky, kde je pes nejen tolerován, ale dokonce vítán. Zatímco páníček si může vychutnat dort a kávu, pro pejska je připravena čerstvá voda a pamlsek. A co víc, v některých kavárnách umí připravit pro pejsky i dort. Jednou takovou kavárnou je například pražský Coffeepark. Kromě zmíněných dobrot pro hosty a jejich psí miláčky nabízí i psí fotografování.

 

Návštěva psího fotografa

Stejně jako jsou fotografové, kteří se specializují na krajinky či rodiny, existují i fotografové zvířat, zejména psů. Každý majitel by měl mít věčnou památku na svého mazlíčka, a návštěva profesionála je tak ideální příležitost, jak ji získat. Pokud sami rádi fotíte, ale se svými fotkami stále nejste spokojení, můžete využít specializovaných kurzů. Takové oblíbené 2v1 nabízí například fotograf Ondra Uhlíř, ten psy nejen fotí, ale i učí, jak psy fotit.

 

Foto: animalhealth.bayer