13.05.19 Štěně

Tip na nový dokument: Utajený svět štěňat

Baví vás dokumenty o zvířecích mazlíčcích? Pak si nenechte ujít nový seriál, který mapuje první měsíce života psů. Utajený svět štěňat vám odhalí fascinující zjištění o vývoji štěňat. Dozvíte se, jak a proč si psi s lidmi vytvářejí tak silné a dlouhotrvající pouto. Premiéra je 13. května na Visat Nature.

Štěňátka jsou rozkošná, hravá, roztomile nemotorná. Během prvních šesti měsíců života dochází k nejzásadnějším změnám v jejich vývoji. Z malých, slepých a hluchých, vrtících se kuliček se za šest měsíců stanou plně vyvinutí psi stojící na prahu dospělosti. Toto jedinečné období, během kterého si vytvoří i unikátní pouto s lidmi, zachytil nový dokument Utajený život štěňat, na který se můžete dívat od 13. 5. od 11:10 na Viasat Nature.

I psi projevují emoce

Již před 15 000 lety byli psi domestikováni a stali se nejlepšími přáteli člověka. Vztah, který vzniká mezi člověkem a psem, je jedinečný v rámci celé živočišné říše. Nejnovější výzkumy ukazují, že pouto, které si dokáže vytvořit štěně k člověku, je velmi podobné poutu mezi novorozencem a jeho rodiči. Toto silné spojení způsobuje tzv. základní pocit bezpečí. Jde o přirozený pocit dětí, kdy své rodiče vnímají jako oporu a stabilní, spolehlivou a bezpečnou základnu, která je chrání před neznámým světem. Když se dostanou do neznámé či stresové situace, tak (podobně jako děti) i psi hledají oporu u svých nejbližších – tedy u svých majitelů. V určitých situacích se psi chovají úplně jinak, pokud jsou v místnosti osamotě, nebo když je tam s nimi páníček, případně když je na blízku cizí osoba. Kromě faktu, že nemohou mluvit, jsou nám psi velmi podobní a dokáží projevovat emoce stejně jako lidé.