18.09.18 Štěně

Co dělat, když štěně okusuje nábytek?

Štěňata mají vrozenou potřebu něco žvýkat a kousat. Tato touha dosahuje vrcholu mezi 6. až 10. měsícem věku. Jak toto období překonat bez zdemolované sedačky?

Dejte psovi pouze omezený počet hraček, které může kousat. Hračky musí být zdravotně nezávadné. Ideální je například naplněný Kong a různé žvýkací kosti. Rozhodně mu nedávejte starou botu, protože pes pak neumí rozlišit mezi novými a starými věcmi, takže je dost pravděpodobné, že by to příště odnesly nové boty. Předměty a hračky určené ke žvýkání by neměly mít žádnou souvislost nebo podobnost s předměty v domácnosti.

Přerušení nežádoucího chování

Pokud psa přistihnete při okusování nábytku nebo jiného zakázaného předmětu, musíte okamžitě reagovat. Přerušení nežádoucí činnosti je možné různými způsoby. Někdy stačí hlasité zatleskání, jindy rázné „nesmíš“, v řadě případů se osvědčilo hození nějakého chřestícího předmětu (svazek klíčů, plechovka naplněné mincemi) na zem pod nohy psa. Velice účinná je také postříkání vodou z vodní pistolky. Dobře poslouží i Pet Corrector, což je nádoba se stlačeným plynem, který při stisknutí ventilu vydává ostrý syčivý zvuk. Psa to zarazí a přestane zakázanou věc kousat. V tu chvíli dejte psovi nějaký povel, která bezpečně ovládá (např. sedni). Za splnění povelu psa pochvalte. Musíte psa naučit, že vám okusování nábytku vadí a že se mu vyplatí, když nic okusovat nebude. Určitě nestačí jen trestat, musíte psovi ukázat, jak se má správně chovat. Učte ho trpělivě a důsledně.

Nabídněte mu ke kousání lepší věci

Můžete mu koupit velké morkové kosti a prasečí uši, které by měly uspokojit jeho kousací choutky. Štěně žvýká a kouše věci také proto, aby si ulevilo od bolesti při prořezávání zubů. Bolest dásní zmírněte potíráním gelem určeným na prořezávání zoubků u dětí nebo šalvějí - buď v podobě čaje nebo tinktury tišící bolest. Psovi nabídněte ke kousání studenou mrkev, která ochladí dásně. Snažte se psa izolovat od drahých kusů nábytku, nebo nábytek opatřete dočasnou ochranou. V prodejnách s chovatelskými potřebami lze koupit spreje proti okusování, kterým nábytek postříkáte.

Foto: maxpixel.net