02.05.19 Život se psem

Písek zaplní stovky belgických ovčáků

Přijďte si vychutnat nebývalou atmosféru závodů belgických ovčáků, psí výstavu, ale i doprovodný program plný zábavy, adrenalinu i dobrého jídla.

Ve dnech 6. až 12. 5. 2019 se uskuteční v jihočeském Písku v pořadí již 25. Mistrovství světa a Světový pohár belgických ovčáků pod záštitou české značky Fitmin, která je generálním partnerem. Letošní mistrovství světa bude rekordní, a to vzhledem k počtu účastníků v jednotlivých disciplínách. Přední příčky z minulých šampionátů budou obhajovat také čtyři Češi – v kategorii Agility vicemistr světa FMBB z roku 2017 Jakub Štýbr s fenou Ykuk Deabei, zároveň také spolu s Kateřinou Burdovou s fenkou Cayenne Clever Fox a Nikolou Kajpušovou se psem Art Sites Moravia Massai Mara členové vítězného Agility družstva z loňského ročníku FMBB ve Slovinské Adjovščině. V kategorii Obedience 2 pak Hanka Vymazalová, vicemistryně z loňského roku.

„Dlouhodobě se snažíme podporovat nejen sportovce, ale také nejrůznější sportovní akce, protože cítíme, že tyto aktivity jsou důležité a mají smysl. Pomáhají totiž propojovat svět zvířat a lidí, budovat mezi nimi vzájemnou lásku a respekt,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Dibaq, a.s., značky Fitmin, Petr Křivohlávek.

Své síly a dovednosti porovnají závodníci 40 států světa – v kategorii IGP 156 závodníků, v soutěžích agility 154 závodníků, v mondioringu (ovladatelnost a poslušnost s figuranty) 119 závodníků, v soutěžích poslušnosti obedience 72 závodníků, v canicrossu 42 účastníků, v bikejöringu 29 účastníků a 175 účastníků FMBB Světové výstavy belgického ovčáka.

Jednotlivé disciplíny mistrovství světa budou probíhat od úterý 7. května do soboty 11. května 2019. Během nedělního finále se představí 20 nejlepších účastníků v soutěži IGP a vyvrcholí i ostatní disciplíny nejvyšších kategorií. Na návštěvníky čeká také bohatý program, včetně doprovodného Agility závodu Fitmin Open Cup nebo speciální výstavy belgických ovčáků s mnoha dalšími účastníky. V rámci závěrečného ceremoniálu předvedou ukázku práce Zásahové jednotky Policie ČR, které patří mezi nejlepší ve světě.

KDY: 6. – 12. 5. 2019

KDE: Městský stadion v Písku, vstup z Burketovy ulice, GPS souřadnice: 49.3086661N, 14.1356611E

Více informací na www.fmbb2019.com

Disciplíny:

IGP – sport kombinující tři „disciplíny“ – stopa, poslušnost a obrana. Stopy položené psovi cizí osobou se budou odehrávat na polích v okolí Písku. Přesnou a energickou poslušnost spolu s rychlou obranou uvidí diváci přímo na hlavním stadionu.

Agility – sport, ve kterém jde o nejrychlejší překonání dráhy v určitý čas. Jednotlivé dráhy se liší. Cílem je, aby psovod se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí bez chyb a v co nejlepším čase.

Mondioring – disciplína složená ze tří částí. Začíná se vždy poslušností, následují skoky a dále obrana v jednom sledu za sebou bez přestávky. Figuranti nosí ringový oblek. Důraz je kladen na dokonalou ovladatelnost a vyrovnanost psa.

Obedience – jde o soutěž v poslušnosti či ovladatelnosti. V obedience provádí psovod se svým psem postupně deset cviků. Devět z nich prověřuje poslušnost a ovladatelnost psa, jeden spadá do kategorie pachových prací.

Canicross – druh terénního sportu – běhu se psem, kdy je jeden nebo i více psů napojeno lanem na běžce-vůdce. 

Bikejöring – jízda na kole s jedním psem. Jde o nejrychlejší disciplínu, která klade nejmenší nároky na tah psa.

Historie závodů belgických ovčáků

Historie soutěže se začala psát v květnu roku 1992, kdy proběhlo první – v té době mistrovství Evropy – plemene belgický ovčák v německém Elversbergu. Po třech letech pořádání mistrovství Evropy se uskutečnilo v roce 1995 první mistrovství světa belgických ovčáků v belgickém Bredene. S rostoucí popularitou tohoto plemene, a jeho využíváním ve všech sportech, roste nejen zájem o závody z pohledu veřejnosti, ale také počet startujících se pravidelně zvyšuje.

Česká republika hostí mistrovství světa belgických ovčáků již potřetí. Historicky první mistrovství světa belgických ovčáků, které hostila naše země, se konalo v roce 2009 ve středočeské Roudnici nad Labem. Druhé mistrovství světa, které hostila Česká republika, se konalo v roce 2015 v jihočeském Písku a zde byl poprvé součástí mistrovství světa i závod v canicrossu, který se od této doby stal pravidelnou součástí soutěží mistrovství světa belgických ovčáků.

Úspěchy českých závodníků

V rámci soutěží se neztratili ani naši zástupci, z těch nejlepších výsledků můžeme zmínit:

V soutěžích IPO:

  • v roce 1996 v Italské Parmě obsadil 3.místo Jaromír Vácha se psem Bero z Hückelovy vily

  • v roce 2015 v Písku obsadil 2. místo Martin Plecháček se psem Antrax Ostraryka a třetí místo Petr Foltýn se psem Auzzy Ostraryka;

  • v roce 2016 ve francouzském Aubigny-sur-Nère obsadil Petr Foltýn se psem Auzzy Ostraryka 5. místo a Jan Böhm se psem Forny ze Soutoku Sázavy obsadil 7 místo.

V soutěžích Agility:

  • se stal v roce 2017 vicemistrem světa Jakub Štýbr s fenou Yuki Deabei

  • v roce 2018 se český tým ve složení Kateřina Burdová s Cayenne Clever Fox, Nikola Kajpušová s Art Sites Moravia Masai Mara, Natálie Kopperová s Arletta Baar Sorrel Vixen a Jakub Štýbr s Ykuk Deabei stali Mistry světa FMBB týmů

  • v roce 2014 ve finské Tuusule se stal vicemistrem světa Carlo Magnoli s fenou Edge des Plaines du Minnervois

V soutěžích Obedience:

  • se v roce 2017 umístila na 2. místě v kategorii Obe 1 Iveta Sadílková s fenou Arsenic Barathea a na 3. místě Hana Vymazalová s fenou Niki z Hückelovy vily;

  • v roce 2018 umístila na druhém místě v kategorii Obe 2 Hana Vymazalová s fenou Niki z Hückelovy vily.

V soutěžích Mondioring:

  • v roce 2015 se na třetím místě v kategorii Mondioring 1 umístil Michal Čtvrtečka se psem Divin Olbramovický kvítek a Věra Hlaváčková s fenou Bowle Bennet Štíhlouš umístila na 3. místě v kategorii Mondioring 2;

  • v roce 2017 se umístil na 5. místě v kategorii Mondioring 1 Robert Šašek s fenou Chanuka Deabei stejně jako Jiří Toman se psem Eclipse Olbramovický kvítek v kategorii Mondioring 2.

Naše republika získala rovněž mnoho ocenění v soutěžích Světové výstavy belgických ovčáků, kde dlouhodobě patříme mezi evropskou špičku v chovu.