05.02.19 Život se psem

Martina Štěpánková - světová legenda v mushingu

Čtyři dny bojovali čeští musheři Fitmin týmu ve složení Martina Štěpánková, Jiří Mencák a Michal Ženíšek v Savojských Alpách ve Francii na Mistrovství světa psích spřežení federace IFSS on-snow. A i letos světu ukázali, že patří na samý vrchol. Dokázali obstát v tvrdé konkurenci zejména severských zemí a vybojovat cenné kovy. Martina Štěpánková získala dvě zlaté medaile ve skijörkingu s jedním psem a v kombinaci s jedním psem – je tak první Češkou v historii, která mistrovský titul v této disciplíně získala. Michal Ženíšek přivezl stříbro z hromadného startu se spřežením se čtyřmi psy. Jirkovi Mencákovi stupně vítězů letos unikly, přesto se umístil dvakrát v TOP 10.

V prvním závodě v kategorii pulka s jedním psem a tratí dlouhou 14,4 km se Martina Štěpánková s Timem umístila na 4. místě. Pulka (jízda se speciální zátěží, tzv. pulka saně) je velice náročná kategorie na sílu jak mushera, tak i psa. Tentokrát byla dokonce obzvláště náročná kvůli napadanému čerstvému sněhu. V nabité konkurenci si tak Martina Štěpánková s Timem dojeli pro skvělé 4. místo, se ztrátou 14 vteřin na medaili.

Druhým závodem pro Martinu byl skijöring s jedním psem. Tima vystřídal Grey. Ten jel svůj první závod v jeho počáteční kariéře a hned přišel obrovský úspěch. Na trati, která byla 14,4 km dlouhá, dojeli Martina s Greyem v čase 00:31:19.9 a vyhráli tak zlatou medaili. Závěr závodu byl sice dost napínavý, jelikož rozdíl mezi prvním a druhým místem byl pouhé 4,1 vteřiny! České duo však nad švédskou závodnicí (Madalen Nord, 00:31:24.0) zvítězilo bojovým výkonem a na trati nechalo opravdu vše. Čeští musheři oslavovali první úspěch z Francie.

Před mistrovstvím bylo největší neznámou v Michalově týmu to, zda nastoupí jeho nejzkušenější závodní pes Kvap. Doléčit zranění se mu ale nepodařilo a tým tak doplnila méně zkušená fena Pheenix. Společně s Jirkou tak nastoupili ve středu do závodu se 4 psy v individuálním startu, který probíhá po dobu dvou dní na trase dlouhé 8 km. Po prvním dni byl Michal Ženíšek se svou psí smečkou (Kim, Bodie, Doyle a Pheenix) průběžně na 5. místě. Jirka Mencák a jeho psi Mick, Roxy, Nikita a Rass, se průběžně umístili na 8. místě. V druhém kole sprintu, který se jel následující den, se našim závodníkům tolik nedařilo a oproti středě se oba mírně propadli. V obrovské konkurenci z celého světa je však umístění na 9. místě pro Michala Ženíška a 10. místě pro Jiřího Mencáka skvělým výsledkem. Jasně dokazuje, že oba naši závodníci se svým spřežením patří ke světové špičce.

Že hory dokáží být nepředvídatelné se ukázalo i třetí závodní den, kdy kvůli hustému sněžení a hrozícímu lavinovému nebezpečí byly sprintové kategorie přesunuty na sobotu. Naši závodníci a jejich psi tak měli v pátek volný den a mohli si odpočinout a nabrat síly. Poslední závodní den vystřídalo sněhovou kalamitu slunce, a tak nic nebránilo tomu začít. Martina opět nastoupila se svým psem Timem, tentokrát na kombinaci (pulka a skijöring) a Michala s Jirkou čekal závod ve čtyřspřeží v hromadném startu.

První závod zahájila Martina a Tim. Kombinace je divácky velmi atraktivní disciplína, která začíná hromadným startem s pulkou na 7,5 km, po kterých závodník v boxech od psa odepne pulka sáně, aby jel dalších 7,5 km už jen se psem (skijöring). Do boxu Martina s Timem přijeli na prvním místě. Následovalo odepnutí pulky a pokračování v druhé polovině závodu. Svoje první místo si udrželi a Martina se tak stala s obrovským náskokem první Češkou v historii, která mistrovský titul v této disciplíně získala! Její partner Petr Krupička popsal Martiny výkon slovy: „Martina je momentálně jezdící světová legenda tohoto sportu.“

Další cenný kov přidal po hromadném startu ve čtyřspřeží i Michal Ženíšek. Se svou smečkou ve složení Kim, Bodie, Doyle a Pheenix dojel do cíle na krásném druhém místě a stal se tak vicemistrem světa. Jiří Mencák se letos bohužel na stupni vítězů neukázal, ale i tak v hromadném startu dojel na šestém místě a zařadil se do TOP 10 nejlepších musherů světa.

Během fyzicky náročného programu na mistrovství světa si reprezentanti našli čas a s chutí skrze reportéry Fitminu fanouškům přibližovali celý průběh mistrovství, dojmy bezprostředně před závody i po nich, i svůj odpočinkový čas. Autentickou dokumentaci lze i po skončení mistrovství světa nalézt na webu www.tym.fitmin.cz