28.02.18 Život se psem

Kynologem roku 2017 se stala mistryně světa v agility Tereza Králová

Osmý ročník ankety Kynolog roku 2017 má své vítěze. Na slavnostním galavečeru, který proběhl v sobotu 24. února 2018, byla rozdána ocenění v celkem 22 kategoriích (11 seniorských, 6 juniorských a 5 speciálních). Absolutním vítězem se stala Tereza Králová, loňská mistryně světa v agility v kategorii Large. V hlasování veřejnosti o nejsympatičtějšího kynologa zvítězila Kateřina Malačková, vicemistryně světa v agility 2017. Soutěž jako jediná svého druhu představuje a oceňuje ty, kteří stojí za sportovními výkony svých psů. Ohlíží se za uplynulým rokem a oslavuje největší úspěchy českých kynologů.

 

Letošní ročník se poprvé konal na novém místě - v pražském klubu MeetFactory. Večerem provázel známý moderátor Jonáš Novotný spolu s Jakubem Štýbrem, šéfredaktorem časopisu Psí sporty, který přímo na pódiu přidával odborné hodnocení. Živé vysílání bylo tentokrát možné zhlédnout i na livestreamu, který sledovalo přes sedm tisíc diváků. Odborná porota vybírala vítěze ze 73 nominovaných kynologů (55 dospělých a 18 juniorů) v každé z 11 sportovních kategorií a z 6 juniorských. Z jednotlivých vítězů se přímo během večera volil i absolutní vítěz – Kynolog roku 2017 a Kynolog roku - junior 2017.

Největším úspěchem, který nakonec rozhodl o absolutním vítězovi, bylo zlato z Mistrovství světa v agility 2017 v kategorii Large a 2. místo ze soutěže družstev na European Open. Tento titul vybojovala Tereza Králová se svou psí parťačkou Say a právem tak získala ocenění Kynolog roku 2017. Veřejnost svým hlasováním na internetu vybrala ze všech nominovaných Nejsympatičtějšího kynologa, kterým se stala Kateřina Malačková, vicemistryně světa v agility 2017 v soutěži jednotlivců i družstev a mistryně ČR v družstvech.

Zvláštní ocenění Kynologický počin roku 2017 udělil partner ankety, časopis Psí sporty. Za loňský rok tento titul připadl Mistrovství světa v agility 2017, kterého se v říjnu v Liberci účastnilo kolem 500 závodníků se psy z více než 40 zemí z celého světa. Figurantem roku se stal Jaroslav Vyhnal. Kynologem roku 2017 za juniory byla zvolena Klára Kokešová a Roxi – juniorská vítězka European Open 2017.

Nejlepší kynologové v jednotlivých kategoriích

 

V kategorii dogdancing zvítězila Vanda Gregorová s Brandy. Tento tým se v loňském roce stal již podesáté v řadě mistrem ČR v kategorii Heelwork to Music. V dogfrisbee zvítězila Míša Andrová s Kimkou, které vybojovaly bronz na Mistrovství světa USDDN v distanční disciplíně Super Pro Toss & Fetch. Ve flyballe zvítězil tým The Rebels Hardcore. První místo v mondioringu patřilo Zdeňkovi Dadákovi s Barneym, mistrovi ČR belgických ovčáků 2017. V kategorii mushing, jízda se psím spřežením, porota ocenila Jiřího Vondráka a v individuálních musherských disciplínách Martinu Štěpánkovou, která vybojovala titul mistryně světa IFSS v ženském canicrossu. Disciplína obedience patřila Daně Valešové s Andromedou. Její Medy ve svých 10 letech získala již pátý titul mistryně ČR v této disciplíně. V pasení porota určila vítězkou Ivu Jílkovou a Dota a v záchranařině Evu Klemšovou s Kirou a Briou. Ve sportovní kynologii, která zahrnuje stopy, poslušnost a obranu, nejvíce zabodoval Marek Černý s Orexem.

První místa v juniorských kategoriích

Agility - Klára Kokešová a Roxi

Dogdancing - Eliška Beránková a Speedy

Dogfrisbee - Martina Bolehovská a Bejlinka

Mushing (individuální disciplíny) – Matilda Ježková a Kaisa

Obedience – Michaela Míčová a Acey-Ducey Zip Zap

Sportovní kynologie (stopy, poslušnost a obrana) – Marek Hytych a Messi

Veškeré výsledky naleznete na www.kynologroku.cz.