17.05.15 Pomůcky

Psí feromony

Věděli jste, že fena 3-5 dní po porodu vylučuje psí feromony, která u novorozených štěňátek navozují pocit bezpečí? Štěňata jsou díky nim klidná a spokojená. A toho se dá využít i později...

 

Pes patří mezi nejvíce domestikovaná zvířata a ne nadarmo se říká, že je nejlepším přítelem člověka. Pořízení štěněte však není jen tak. Když už jste si vybrali ideální plemeno, přichází to nejdůležitější – příprava na příchod štěněte. Co budete potřebovat? Správně velký pelíšek, různé druhy hraček, misky na vodu a krmení, kartáč na vyčesávání chlupů, vodítko, obojek a samozřejmě kvalitní krmivo.

První dny

V prvních dnech, kdy budete mít psa doma, se může stávat, že vám svou přítomnost bude dávat hlasitě najevo. To souvisí s příchodem do nového a neznámého prostředí. Najednou u sebe nemá matku, která ho kojila a starala se o něj. Nemá u sebe ani své psí sourozence, vedle kterých ležel při kojení, a se kterými si tak báječně vyhrál. Odtržením od psí rodiny proto může smutnit. Věnujte mu svou lásku a péči. Můžete vyzkoušet také speciální psí feromony (např. přípravek Adaptil). Díky nim se váš nový čtyřnohý kamarád vyhne stresu ze změny domova a bude klidnější. Difuzér uvolňující feromony stačí jednoduše zapojit do zásuvky, nejlépe 3-4 dny před příchodem pejska.

Strach z bouřky

Zvláštnosti v psím chování však můžete zaznamenat i jindy. Často bývají pro psa velmi stresující návštěvy u veterináře. Podobně na něj působí bouřky a ohňostroje. Také návštěva psího salonu se snadno může stát noční můrou. Další typicky stresovou situací je jakékoliv cestování. Pro případy, že často odjíždíte na delší dobu pryč, je ideální zvykat psa od jeho štěněcích let i na vaše blízké lidi, kteří jsou ochotni vám ho pohlídat. Pes tak bude v menším stresu, než když ho umístíte do psího hotelu. Ale i v těchto situacích přinášejí řešení psí feromony, a to ve formě obojku.