09.03.18 Pomůcky

Jak vybrat antiparazitní obojek

I když jsou venku ještě zbytky sněhu, jaro se kvapem blíží. Proto je nejvyšší čas myslet na ochranu vašeho pejska před parazity. Pokud přípravek proti klíšťatům a blechám pořídíte už teď, máte možnost sehnat ho za výhodnou předsezónní cenu.

Velmi účinnou formou prevence jsou spot-on preparáty nebo speciální antiparazitární obojky. Oba typy antiparazitik jsou volně prodejné u veterinářů nebo v obchodech s chovatelskými potřebami. Za příznivější ceny je najdete v nabídce chovatelských e-shopů (např. na www.krmeni.cz jsou k dostání všechny níže uvedené obojky). Spot-on preparáty ve formě pipet, které se aplikují zvířeti přímo na kůži, účinkují až jeden měsíc. Mají výhodu v počtu různých parazitů, před kterými psa chrání, nevýhodou je vyšší cena. Obojky účinkují až 8 měsíců měsíců (vhodnější je však měnit je dříve). Jsou ideální pro chovatele, kteří hledají jednoduchou a dlouhodobě působící ochranu, která není finančně tak nákladná. Žádný z přípravků však nelze považovat za stoprocentní, proto je důležité psa pravidelně prohlížet. Další možností jsou repelentní spreje, které však mají kratší výdrž, takže se musí aplikovat častěji (cca 1krát týdně). Některé přípravky jsou určené jen pro psy a jsou vysloveně toxické pro kočky. I proto je nutné před použitím číst příbalový leták a dodržovat doporučení výrobce, nezaměňovat výrobky určené pro jednotlivé druhy zvířat, dodržovat vhodný věk pro jejich použití a sledovat dobu jejich účinnosti.

Jak obojek správně nosit?

Antiparazitární obojek nesmí být příliš těsný, ani moc volný, mezi obojkem a krkem musí zůstat prostor na dva prsty. Obojek je určen ke stálému nošení, účinkuje jak při pohybu, tak v klidu. Většina výrobků je voděodolná.

 

Jaký vybrat?

 

Antiparazitní obojek FORESTO pro psy i kočky

Není to tradiční obojek proti blechám a klíšťatům, obsahuje inovativní směs látek, která umožňuje řízené uvolňování nízkých dávek účinných látek po dobu až 8 měsíců. Tak psa dokonale chrání nejen tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Jedna z obsažených účinných látek způsobí tzv. hot foot efekt neboli efekt rozpálené plotny, který znemožní setrvání parazita na kůži psa či kočky. Účinné látky postupně napadají nervový systém škůdce, paralyzují ho, takže není schopen proniknout do kůže zvířete a sát krev. Nemůže tak dojít k přenosu některého ze závažných infekčních onemocnění. Posléze klíště vlivem repelentního účinku uhyne. U psů navíc zabírá proti všenkám a byla prokázána účinnost také proti svrabu. Další výhodou je, že obojek je zcela bez zápachu a je dobře snášen. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která však odpovídá účinnosti.

Antiparazitární obojek SCALIBOR

Obojek Scalibor Protectorband obsahuje účinnou látku deltamethrin, která spolehlivě chrání psy proti klíšťatům, blechám, pakomárům a komárům. Je odolný vůči vodě - příležitostný kontakt s vodou neomezuje jeho účinnost. Dá se bez problémů použít již od 7 týdnů věku psa a to i u březích a kojících fen. Nevhodný je pro kočky! Jeho výhodou je i to, že je bez zápachu.

Antiparazitní obojek KILTIX

Obojek Kiltix obsahuje dvě účinné látky (propoxur a flumethrin), které vzájemným působením zaručují dlouhotrvající účinek proti blechám i klíšťatům. Flumethrin navíc způsobuje neplodnost samiček klíšťat, takže snižuje zamoření prostředí klíšťaty. Obojek je obecně dobře snášen. Účinné látky zůstávají jen v srsti psa, nevstřebávají se do krve, proto nehrozí žádné nebezpečí poškození ledvin nebo jater. Může se používat u štěňat od 3 měsíců věku. Nevýhodou je, že zpočátku je chemicky cítit.

Antiparazitární obojek BOLFO

Obojek je vhodný pro psy i kočky, slouží k hubení blech, klíšťat, vší a všenek. Je určen pro stálé nošení. Účinná látka je propoxurum. Po nasazení je účinný proti blechám u koček až 4 měsíce, u psů až 5 měsíců. Proti klíšťatům u koček a psů až 10 týdnů. Vhodný pro zvířata od 3 měsíců věku. Výhodou je příznivá cena. Každodenním používáním se obojek zamastí, tím se ucpou póry a obojek přestane být účinný. Není potřeba ho hned vyhazovat, pokud se jemně umyje a po uschnutí vypadá jako lehce pomoučněný, je pořád funkční.

Antiparaziární obojek BEAPHAR S.O.S pro psy

Obojek působí na bázi tetrachlorvinphosu, je vhodný pro psy od 6 měsíců věku. Efektivně hubí blechy a klíšťata. Je voděodolný. Výhodou je nízká cena.

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR DIAZ

Černý, voděodolný antiparazitní obojek je určený pro dospělé psy od 1 roku. Aktivní látka je diazinon. Efektivně chrání psa proti blechám a klíšťatům až 6 měsíců. Je určen jako prevence proti napadení parazity, ale i pro psy parazity již napadenými. Výhodou je nízká cena.

 

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR BIO BAND

Kdo nechce na psa aplikovat zbytečnou „chemii“, sáhne po repelentním obojku na bázi přírodních olejů. Tento obojek obsahuje pouze přírodní repelentní složky - esenci z nimby, jež je základní účinnou složkou, a éterické oleje – eukalyptový, citronový, cedrový, routový. Účinné látky proniknou do srsti a na kůži psa, srst bude voňavě svěží, kůže hebká a stálým nošením získá pes příjemnou vůni pro člověka, nikoli však pro škodlivé parazity. Obojek je voděodolný, zelené barvy, působí až 4 měsíce. Výhodou je nízká cena a přírodní složení, nevýhodou je nižší účinnost v porovnání s tradičními antiparazitiky.

Nevíte si rady, jaký obojek zvolit? Poraďte se s veterinářem, v chovatelských potřebách nebo na zákaznických linkách chovatelských e-shopů, např. na www.krmeni.cz.

Foto: pixbay.com, archiv