30.08.15 Pomůcky

Elektronické výcvikové obojky

Zdravý a správně vycvičený pes je snem každého chovatele, elektronický výcvikový obojek může pomoci zvládnout i problematické psí jedince.

Mít krásného, zdravého, šikovného a hlavně poslušného psa – to je snem každého chovatele. Jak však pejska správně vycvičit, naučit ho základním povelům a poslušnosti? Nejprve ho musíte dobře poznat, snažit se mu porozumět a naladit se na stejnou notu. Někdy vám však jeho povaha, ať už je zapříčiněná rodovými znaky, vadami či špatnými zkušenostmi, nedovoluje přistoupit k výchově správně. V případech, kde klasická výchova selhává, nachází uplatnění elektronický výcvikový obojek. Rozhodně však nemůže vynahradit péči a čas, který psovi věnujete. Při jeho použití musíte vždy zvážit aktuální zdravotní stav psa a také nutnost a sílu použití elektrického výboje. Ten si můžete předem klidně vyzkoušet sami na sobě.

Vhodnější než fyzické tresty

Každý chovatel má jinou výchovnou metodu. I když máte svého psa rádi a nechcete mu rozhodně ubližovat, tak bohužel bez trestů a pochval se neobejdete. A co když pes neposlechne? Mnoho lidí to tak rozčílí, že následuje někdy nepřiměřený fyzický trest. V návalu negativních emocí někdo psa tahá za kůži, kope do něj nebo ho několik týdnů drží na vodítku a s košíkem. To jsou pro psa často velmi silné tresty, jejichž účinek se může odrazit na budoucí povaze. Navíc mnohdy jsou tyto tresty k ničemu – přicházejí totiž příliš pozdě po prohřešku. Například pes uteče v lese za zajícem a vy ho potrestáte, až když se vrátí. Jak má vědět, zda je ten trest za útěk, nebo naopak za návrat? Proto stále více pejskařů, a nejen majitelů velkých nebo „bojových“ plemen, začalo využívat pro své psy elektronické výcvikové obojky. U nás i ve světě je používají elektrické obojky i zkušení kynologové nebo myslivci. Proti jejich používání nejsou proti ani veterináři. Připouštějí, že při správném využití mohou být oboustranně prospěšným pomocníkem při výchově.

Správné načasování

Elektronické obojky mají v tomto ohledu jistou výhodu. Impulsy, které obojek vysílá, následují bezprostředně po psím prohřešku, mohou být stejně intenzivní nebo se dá jejich síla zvětšovat či zmenšovat. Proto se z trestu může pes rychleji poučit. Ohromnou výhodou je možnost regulace elektrického výboje, který lze přizpůsobit dle velikosti a povahy každého psa. Stejně jako u lidí, každý pes je jiný a na každého jedince platí něco jiného. Pes si brzy dá do souvislosti hlasový povel svého pána s elektronickým obojkem. Elektrický impulz je tak krajním řešením, které se využívá pouze zpočátku. Poté bude již stačit pouhý zvukový signál nebo vibrace a pejsek bude vědět co má, respektive nemá dělat.

Jednoduché ovládání

Elektronické obojky disponují většinou třemi funkcemi. Psa nejprve upozorní zvukový signál, poté vibrace a až nakonec následuje slabý elektrický impulz. Přepínání mezi jednotlivými funkcemi je velmi jednoduché a ovládání celého elektrického obojku snadné. Některým psím jedincům stačí zvukové nebo vibrační upozornění, elektrický impuls tak ani není nutné využívat. Pokud už k tomu dojde, lze jeho sílu a intenzitu jednoduše přepínat.

Jaký vybrat?

Na našem trhu je dnes k dostání již několik druhů elektronických psích obojků. Kupujte vždy jen ty prověřené. Orientujte se podle velikosti vašeho psa, síly korekce, dosahu nebo vodotěsnosti. Elektronické výcvikové obojky mohou mít vyměnitelné kovové kontakty na obojek podle délky srsti psa, světelnou funkci nebo nabíjecí zařízení navíc. Zajímavostí je jeden z obojků, který umí vašeho psa i lokalizovat. Na obojku lze přepínat 9 zvuků včetně imitace zvuku ptáků. Takový obojek se hodí i pro honební nebo lovecké psy. Jedním modelem výcvikového obojku můžete hlídat až tři psy zároveň. Stačí dokoupit další samostatný přijímač a na vysílači pak pouze přepínat mezi kanály pro jednotlivé přijímače.

To nebyl páníček...

Důležitý aspekt hovořící pro elektronické obojky je také fakt, že pes si trest nespojuje přímo se svým pánem. Je si vědom, že udělal něco špatně, jeho páníček ho však netrestá. Nemusí se na něj proto zlobit nebo dokonce proti němu používat svou agresi. Mnoho majitelů psů má obavy, že elektrické impulzy mohou být příliš silné a pro psa bolestivé. Pravda je taková, že elektronický obojek vydává elektrický výboj, který je psovi nepříjemný, není však bolestivý, lze ho spíše přirovnat k brnění. Obojek je napájen pouze malou baterií o síle 3V. Fyzické tresty mohou být mnohdy mnohem bolestivější.

Pro koho se hodí?

Výcvikové obojky jsou vhodné pro zdravé psy starší 6 měsíců. Využívají je i zkušení kynologové nebo myslivci. Proti jejich používání nejsou proti ani zkušení veterináři. Připouštějí, že při správném použití mohou být dobrou pomůckou k výchově a usměrnění chování. Nezapomínejte však, že pes je živý tvor a každý je sám o sobě individualita, stejně jako my. Nejdřív musíte svého psa dobře znát, zajímat se nejen o jeho zdravotní stav, ale hlavně o jeho povahu, zvyky, minulost, rodokmen. Je mnoho aspektů, které mohou předurčit povahu vašeho domácího mazlíčka. A v neposlední řadě utváříte povahu svého psa vy sami právě vaší výchovou. Než začnete psa trestat, zamyslete se sami nad sebou. Ne nadarmo se říká „jaký pán, takový pes“.

Doplněk k výcviku

Elektronický výcvikový obojek neslouží jako náhrada klasického výcviku. Doporučuje se jako doplněk k základnímu výcviku, také tam, kde obyčejná výchova nefunguje nebo u problematických jedinců. Pokud chcete mít jistotu, že obojkem svému čtyřnohému kamarádovi neublížíte, navštivte veterináře a nechte zkontrolovat jeho zdravotní stav. Při používání elektronického obojku vždy dbejte na bezpečnost a sledujte aktuální zdravotní stav svého mazlíčka.