05.12.18 Plemena

Wetterhoun - fríský vodní pes

Historie

Jeho původ je zahalen tajemství. Co se ví s určitostí, že toto plemeno pochází z Fríska (severní Nizozemí), kde se používalo k lovu vyder. Díky své povaze se uplatňoval i jako pes hlídací. Jeho vzhled se zřejmě po staletí příliš nezměnil, zůstává starobyle „rustikální“. Standard plemene byl přijat v Nizozemí roku 1942, organizací FCI bylo plemeno uznáno roku 1946. Ještě v 50. letech 20. století mu hrozilo vymření. Za hranicemi své domoviny není příliš známé.

Povaha a využití

Je to klidný pes s poněkud tvrdohlavou povahou, který se k cizím lidem chová rezervovaně, ke své rodině je přátelský. Označuje se jako „pes jednoho pána“. Je ideální na hlídání. Rád plave. Svou odtažitou povahou se od ostatních všeobecně přátelských vodních psů dost odlišuje,

Vzhled

Dobře proporcionalizovaný, silný, lovecký pes. Má kvadratický tělesný rámec. Kůži má přiléhavou, netvoří ani vrásky, ani lalok na krku. Pysky jsou suché, ne spuštěné. Hlava správných proporcí vzhledem k tělu, silná a mohutná. Mozkovna působí dojmem, že je širší, než dlouhá. Čenichová partie směrem k nosu se postupně zeštíhluje, aniž by ovšem dělala dojem, že je špičatá. Oči středně velké, oválné. Jsou uložené mírně šikmo. Uši jsou zavěšené dost nízko. Ucho je střední délky a má tvar zednické lžíce. Osrstění ucha je charakteristické pro plemeno - je kudrnaté, dlouhé v místě zavěšení ucha a směrem ke špičce se zkracuje, takže v poslední třetině je již boltec pokrytý krátkou srstí. Krk je krátký a silný. Hřbet je krátký a rovný. Záď jen velmi mírně spáditá. Hrudník široký při pohledu zepředu. Je širší než hluboký. Ocas je dlouhý a zatočený, nesený na zádech nebo na boční straně zádi. Končetiny silné. Srst s výjimkou hlavy a nohou je celé tělo pokryté srstí, která tvoří husté kroužky. Srst musí být dosti tvrdá a mastná na omak. Zbarvení je jednobarevné černé nebo hnědé, anebo černá či hnědá s bílými plotnami. Je přípustné, aby byla bílá srst promísená srstí druhé barvy, anebo stříkaná. Ideální výška: psi 59 cm, feny 55 cm.

Péče

Hodí se k celoročnímu pobytu venku. Je nutné zajistit mu vhodnou pracovní činnost a důslednou výchovu.

Zdroj: Standard FCI č. 221 /05.02.1999/F

Foto: pixabay.com