10.06.19 Plemena

Vícebarevný pudl

Historie

Původ vícebarevných pudlů se shoduje s pudly jednobarevnými. Ještě než se začalo se systematických chovem byl pudl znám převážně jako pes dvoubarevný. První prezidentka francouzského pudlího klubu, paní Jeancourt, ve své knize (Pudlové a jejich chov z roku 1937) uvedla, že první pudlové byli zpravidla dvoubarevní, ale lidé se je snaží přibližně sto let chovat jako jednobarevné. V plemenném standardu bylo zakotveno, že v čistokrevném chovu je požadováno jednobarevné zbarvení. Dnes se vícebarevní pudli řadí mezi FCI neuznaná plemena, za zemi původu se označuje Německo.

Povaha a využití

Pudl je temperamentní, vnímavý, hravý, inteligentní, pozorný, čilý, plný radosti ze života. Je snášenlivý, jak ve společnosti dětí, tak jiných zvířat a psů. Milovníci plemene oceňují jeho věrnost, učenlivost, snadnou cvičitelnost a přizpůsobivost. Uplatňuje se jako rodinný společník i parťák pro různé psí sporty (agility, dog dancing atd.)

Vzhled

Pro vícebarevného pudla se používá standard pudla č. 172, s výjimkou barev. Barvy vícebarevného pudla jsou tyto:

  1. černo-bílá (černá 40%, bílá 60%)

  2. černá s pálením (černá 80%, pálení 20%)

U harlekýnů je bílá barva převládající a musí být ostře ohraničená od černé barvy. Hlava je černá, je přípustný bílý pruh od kořene nosu k prvnímu krčnímu obratli nebo bílý chomáč v koruně či bílý knír. Ideální kresba na těle ukazuje dvě nebo tři černé plotny.

Černá s pálením, žádoucí je 80% černé a 20% játrové barvy. Barevné odznaky se rozprostírají nad očima, na spodní straně krku, na nártu předních končetin, na tlapkách, na vnitřní straně zadních končetin a pod kořenem ocasu. Na hrudi jsou dva od sebe ohraničené trojúhelníky.

Péče

Péče o srst je náročná. Pravidelné kartáčování a česání je nutné, aby srst nezfilcovatěla a vypadané chlupy se dostaly ven. Jako kartáč se hodí měkké hřbílko pro pudly, pak se češe hřebenem s dlouhými kovovými zuby. Musí se také pravidelně stříhat (cca 6-8 týdnů). Na výstavách se setkáte s různými typy střihů – lví nebo klasický střih, moderní střih, anglický střih, štěněčí střih. Koupe se před stříháním, nebo když je špinavý. Pudlí srst má výhodu, že nelíná, takže doma nebudete mít žádné chuchvalce chlupů. Nevýhodou je, že za deště rychle promokne a pomalu usychá. Zvlášť za chladného počasí se doporučuje použití pláštěnky.

Zdroj: Rosa Engler, Velká kniha o pudlech, Grada, 2011