17.12.18 Plemena

Španělský vodní pes

Historie

Standard uvádí, že výskyt tohoto psa sahá na iberském poloostrově hluboko do historie. Má stejné kořeny jako starobylý barbet, což je málo známé plemeno, které téměř vyhynulo a v 70. letech minulého století muselo být pracně obnovováno. Je velmi vzácné, pokládá se za předka pudla a bišonků. Největší hustota populace španělského vodního psa se nalézá v Andaluzii, kde je používán jako pes ovčácký a kde je znám již po staletí pod jménem „turecký pes“. Jeho charakteristickým znakem je především kvalita jeho osrstění, které je přizpůsobené změnám počasí od mokra až po suchopárné období a v bažinatých oblastech jej to kvalifikuje k práci psa ovčáckého a také jako pomocníka lovců vodní zvěře a rybářů. Dokáže se potopit až do hloubky tří metrů.

Povaha a využití

Tento ovčácký, lovecký a rybářský pes je věrný, poslušný, hravý, má chuť do práce, je statečný a vyrovnaný. Velmi snadno se učí. Díky své výjimečné chápavosti je adaptabilní ve všech situacích a za všech podmínek. Odnepaměti se využíval k práci ve vodě, takže koupání vysloveně zbožňuje. Dobře vychází s ostatními psy. Svoji rodinnou smečku miluje a chce jí být stále nablízku. Má velmi hravou a vyrovnanou povahu. Je to ideální parťák pro celou rodinu na společné výlety do přírody. Pohybuje se neustále s nadšeným elánem. Je velmi obratný a pohyblivý, takže se hodí i na nejrůznější kynologické sporty, jako je agility.

Vzhled

Je to otužilý pes vyvážených tělesných proporcí, střední hmotnosti, spíše obdélníkového rámce, s okouzlujícím profilem, má atletickou stavbu těla s dobře vyvinutým svalstvem (díky tomu, že je v neustálém pohybu). Zrak, sluch i čich jsou výborně vyvinuté. Hlava je mohutná, nesená s elegancí. Oči jsou v mírně šikmé pozici, velice výrazné. Uši jsou středně vysoko nasazené, mají trojúhelníkový tvar a jsou zavěšené. Krk je krátký, svalnatý, bez laloku. Tělo robustní. Ocas se krátí na délku od druhého ke čtvrtému ocasnímu obratli. Někteří jedinci jsou vrozeně krátkoocasí. Končetiny jsou silné a rovné. Srst je vždy kudrnatá a má strukturu vlny. Kudrnatá, pokud je krátká, když je dlouhá, může tvořit šňůrky. Zbarvení jednobarevné: bílé, černé, hnědé v různých odstínech těchto barev. Dvoubarevné: Bílé a černé nebo bílé a hnědé v různých odstínech těchto barev. Výška a váha: Feny 40-46 cm, 14-18 kg; Psi 44-50 cm, 18-22 kg.

Péče

Srst není náročná na údržbu. Nečeše se, ale stříhá se nebo holí jednou až dvakrát ročně. Je nutné pravidelně kontrolovat uši, aby nezarůstaly chlupy. Není to přešlechtěné plemeno, takže většinou netrpí dědičnými nemocemi. Hodí se jak do domu se zahrádkou, tak do bytu

Zdroj: Standard FCI č.336 /03.09.1999 / F