25.06.19 Plemena

Pudlpointr

Historie

Pudlpointr se považuje za německé plemeno. Za jeho vznikem byla v podstatě náhoda, zkříženi byli, jak sám název napovídá, pudl a anglický pointr. Standard uvádí, že genetický základ tohoto hrubosrstého ohaře vznikl bez jakékoli příměsi dalších plemen ohařů. Ačkoli byl pudl použit pouze při utváření prvních generací, jeho lovecké kvality se zachovaly v populaci dodnes. Po pudlovi plemeno vyniká inteligencí, lehkou cvičitelností, ochotou ke sledování stopy, radostí z vody i z při přinášení, náruživostí pro nadhánění zvěře. Tyto vlastnosti byly spojeny s výjimečnými schopnostmi pointra pro práci v poli: s vynikajícím nosem, který je schopen používat na velkou vzdálenost, rychlým a prostorným hledáním a pevným vystavováním. Tak vznikl všestranný lovecký pes, který je navíc geneticky zdravý. Země původu klade totiž velký důraz na zachování genetického zdraví plemene. Pozornost věnuje sledování dysplazie kyčelního kloubu a epilepsii. Podle klasifikace FCI se plemeno řadí do skupiny 7 – mezi ohaře.

Povaha a využití

Není ani bázlivý, ani agresivní. V povaze je vyvážený, spolehlivý, učenlivý, klidný, vytrvalý, své reakce má pod kontrolou. Jeho lovecký instinkt je velmi vyvinutý a nesmí se projevovat bázlivě ani před zvěří, ani po výstřelu. Je držen převážně myslivci. Používá se jako všestranný a houževnatý lovecký pes, který má všechny požadované vlastnosti pro použití v poli, v lese i ve vodě. Je otužilý a také dobrý hlídač.

Vzhled

Ideálním typem je stavba těžkého pointra s tvrdou srstí, která není příliš dlouhá a je zbarvena černě, hnědě nebo světlehnědě (odstín spadaného listí) a pokrývá celé tělo. Mozkovna je plochá, široká a masivní. Čenich není ani úzký, ani špičatý. Pysky jsou přiléhavé. Oči jsou uložené po stranách, velké, zbarvené tmavě jantarově, jejich pohled je živý. Uši jsou středně dlouhé, zavěšené vysoko, dobře přiléhají k hlavě. Krk je středně dlouhý, svalnatý. Hřbet je krátký a rovný, pevný. Hrudník široký, hluboký, břicho je vtažené. Ocas navazuje na linii hřbetu, aniž by byl patrný předěl. Je rovný, osrstěný tvrdou srstí, která netvoří praporce. Končetiny jsou dlouhé a rovné. Srst je tvrdá, uzavřená, přiléhavá po těle, středně dlouhá, hrubá s jemnou podsadou. Na kohoutku dosahuje chlup délky 4-6 cm. Na hlavě tvoří vous a paruku. Na břiše je srst uzavřená a hustá. Tato tvrdá a hustá srst nabízí nejlepší ochranu před chladem a zraněním. Kohoutková výška: psi: 60 – 68 cm, feny: 55 – 63 cm.

Péče

Nevyžaduje mimořádnou péči. Potřebuje však dostatečnou psychickou i fyzickou zátěž. Jde o ideálního psa pro myslivce. Hodí se spíš k domu se zahradou, než do bytu.

Zdroje: Standard FCI č. 216/11.02.2005/F,
Rosa Engler, Velká kniha o pudlech, Grada, 2011
Foto: Pudelpointer Perazzi, autor: Fifat, tento soubor podléhá licenci Creative Commons 3.0 Unported