03.04.19 Plemena

Manchester teriér

Historie

Předkové dnešního manchesterského teriéra získali na oblibě v druhé polovině 19. století. V té době byly ve Velké Británii populární závody teriérů v zabíjení krys. Psi používaní k této „zábavě“ museli být velmi hbití a ostří. Vzhledově se plemeno blíží k původní formě svého předka tzv. black and tan nebo černotříslového teriéra. Ten se poprvé na výstavách objevil v roce 1859. Nejkvalitnější psi se vyskytovali v okolí Manchesteru, odtud se odvodil název plemen. Dalším významnou oblastí chovu bylo okolí Lancasteru. Přímí předkové manchesterského teriéra byli poněkud větší a těžší, než jsou dnešní typičtí zástupci tohoto plemene. Cestou k zjemnění bylo křížení s chrty. Udává se, že manchesterským teriérům koluje v žilách krev vipetů a italských chrtíků, což jim dodává na eleganci. Navíc pak byli tito psi rychlejší při lovu králíků. Dnes se uplatňují především jako psi společenští. Laik si může manchesterského teriéra zaměnit s německým pinčem. Obě plemena se používala k hubení krys a potkanů. Vzhledově je však manchesterský teriér štíhlejší a elegantnější.

 

Povaha a využití

Temperamentní, ostražitý, veselý a kurážný, bystrý a oddaný. Povahově je mírnější a poslušnější než většina teriérů používaných k lovu. Hodí se i na psí sporty (agility, dogfrisbee atd.). Je dobrý hlídač, nic mu neunikne. Díky přirozenému loveckému instinktu rád pronásleduje například běžce atd. Vyžaduje kontakt se svým pánem. Je chápavý a smělý. Má spoustu energie.

 

Vzhled

Kompaktní a elegantní pes. Mozkovna je dlouhá, plochá a úzká, rovná a klínovitá, bez výrazného osvalení lící. Čenich se zužuje. Oči jsou relativně malé a tmavé, mandlového tvaru a nejsou vystouplé. Uši malé, ve tvaru písmene V, nesené jsou dostatečně nad horní linií hlavy a klopené těsně k hlavě nad očima. Krk poměrně dlouhý, od ramen k hlavě se zužuje. Trup krátký. Hrudník má dobře klenutá žebra. Ocas krátký, u kořene silný, zužuje se do špičky. Nohy zcela rovné, postavené dobře pod tělem, jejich délka je úměrná k tělu. Pánevní končetiny jsou silné a svalnaté. Srst přiléhavá, hladká, krátká a lesklá s pevnou strukturou. Barva je uhlově černá se sytým mahagonovým pálením. Ideální výška v kohoutku psi - 41 cm, feny - 38 cm.

 

Péče

Nevyžaduje zvláštní péči. Na výchovu a údržbu srsti je nenáročný. Kvůli krátké srsti se nehodí k celoročnímu pobytu venku. I když je aktivní, v mrazech ocení na procházce zateplený obleček.

 

Zdroje: FCI-Standard č. 71

Teriéři, I. Stuchlý- M. Císařovský, Canis

Psi celého světa, Rádce pro správný výběr psa, Lea a Martin Smrčkovi, Grada, 2011

Foto: FlickrAnchor, the Manchester Terrier, Autor: Roger Ahlbrand

Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)