03.02.19 Plemena

Japonský špic

Historie

Navzdory názvu plemene není typickým představitelem rodiny asijských špiců. Někteří odborníci ho považují za určitou zmenšeninu samojeda, která se na počátku 20. století vyšlechtila v Japonsku, většina expertů se však domnívá, že jeho kořeny sahají do Evropy, protože rozdíly mezi japonským a německým špicem jsou malé. Plemenný standard uvádí, že za předka japonského špice je považován velký bílý německý špic, který se do Japonska dostal kolem roku 1920 přes Sibiř a severovýchodní část Číny. Kolem roku 1921 bylo plemeno poprvé vystavováno na výstavě psů v Tokiu. V roce 1925 byly importovány dva páry bílých špiců z Kanady. Do roku 1936 přibyly další importy z Kanady, USA, Austrálie a Číny. Po druhé světové válce byl v roce 1948 japonským kynologickým klubem vytvořen jednotný standard, který je ve své podobě v podstatě platný dodnes.

Povaha a využití

Inteligentní, veselý, hravý, učenlivý, odvážný, ostražitý a chápavý pes. Je temperamentní, ale umí i lenošit. Chovatelé tohoto plemene uvádějí, že jejich psi dokonce sledují televizi. Japonský špic nesmí být hlučný (na rozdíl od německých špiců, kteří štěkají rádi). Špatně snáší odloučení od své rodiny. Co se týče využití, jedná se o společenského psa, který má díky své hravosti a čilosti v oblibě různé psí sporty, jako je například agility či flyball.

Vzhled

Nejtypičtějšími znaky jsou hustá čistě bílá srst, špičatá tlama, trojúhelníkové vztyčené uši a dobře osrstěný ocas nesený nad hřbetem. Silná konstituce vytváří dobře vyvážený celek, jeho harmonická krása vyjadřuje oduševnělost, vznešenost a eleganci vlastní tomuto plemeni. Hlava je středně široká a zaoblená. Oči středně velké, mandlového tvaru, posazené maličko šikmo, tmavé. Uši vysoko nasazené, malé, trojúhelníkové. Krk středně dlouhý, s dobře vyvinutým osvalením. Hřbet rovný a krátký. Hrudník široký a hluboký, žebra dobře vyklenutá. Ocas je vysoko nasazený, středně dlouhý. Krycí srst je rovná a odstávající. Podsada krátká, měkká a hustá. Na obličeji, uších, přední straně předloktí a pod hlezny je krátká srst, zbytek těla je pokryt dlouhou hustou srstí, obzvlášť od krku k plecím a předhrudí tvoří srst krásný límec. Barva je čistě bílá. Výška v kohoutku: psi: 30 – 38 cm, feny: o trochu menší než psi.

Péče

Ačkoli hustá srst evokuje pracnou péči, tak díky samočistící schopnosti není tak náročná na údržbu. Srst stačí pořádně vykartáčovat zhruba jednou týdně, v době línání samozřejmě častěji. Od svého pána vyžaduje japonský špic hodně pozornosti.

Zdroj: F.C.I.-Standard č. 262 / 16.06.1999 / GB

Foto: Japanese spitz (Nihon Supittsu) Simba Tsar Zverei, Kiev Ukraine, autor: Yuliya Strizhkina; Ilona Didkovska