20.02.19 Plemena

Clumber španěl

Historie

Plemeno oficiálně pochází z Velké Británie, ale říká se, že svůj původ má ve Francii. Před více než 200 lety byl dovezen vévodou z Newcastlu do Británie a chován na jeho rodinném sídle Clumber Park v Nottinghamshiru. Vévoda tyto psy křížil se zemními španěly, dále byl v chovu údajně použit i baset a alpský španěl. Někteří odborníci se domnívají, že došlo k přikřížení také bloodhaunda a svatobernardského psa. Clumber španěl byl většinou pes šlechty a příslušníků královské rodiny. Milovníkem těchto psů byl mimo jiné princ Albert, manžel královny Viktorie. V porovnání s jinými slídiči je Clumber těžký a tempo jeho práce je klidnější než u jiných španělů. Vzhledově se po staletí moc nezměnil. Poprvé se na výstavě v Anglii objevil v roce 1859. Celosvětově se jedná o málopočetné plemeno.

Povaha a využití

Je to stoik s velkým srdcem, velmi inteligentní. Při jeho vrozených schopnostech se uplatňuje jeho rozhodnost. Využívá se jako slídič. Při práci je tichý a používá svůj výtečný nos. Je vytrvalý, sebevědomý, milý a hodný. Je mnohem rezervovanější, než ostatní španělé, bez jakéhokoli sklonu k agresivitě. Je věrný své rodině a cizích lidí si moc nevšímá. Hodí se do klidné rodiny.

Vzhled

Je to pes vyvážených proporcí, s mohutnou kostrou, aktivní, se zadumaným výrazem; tělesná stavba svědčí o skutečnosti, že je to silný pes. Clumber má mít pevnou stavbu, být fit a schopný každodenní práce. Hlava je hranatá, masivní, středně dlouhá. Široké temeno, týlní hrbol je zřetelný; nadočnicové oblouky jsou velmi výrazné. Stop hluboký, tlama hranatá. Oči jasné, tmavě jantarové. Uši jsou velké, mají tvar vinného listu, jsou bohatě osrstěné rovnou srstí. Jsou zavěšené a směřují mírně dopředu. Krk je poměrně dlouhý, silný a mohutný. Tělo dlouhé, dobře osvalené a silné. Hřbet rovný, dlouhý a široký. Hrudník je hluboký; žebra jsou dost klenutá. Ocas dříve obvykle kupírován. Nekupírovaný je nízko nasazený, dobře osrstěný, nesený v úrovni hřbetu. Končetiny krátké, silné a rovné s dobrými kostmi. Při pohybu se kývá, protože jeho tělo je dlouhé a nohy krátké. Srst je bohatá, přiléhavá, hedvábná a rovná. Na končetinách a na hrudníku jsou pěkné praporce. Barva je upřednostňováno celé bílé tělo s citrónovými znaky; oranžová se připouští. Nevelké znaky na hlavě a skvrny po stranách čenichu. Ideální váha: Psi: 29,5 – 34 kg. Feny: 25 – 29,5 kg.

Péče

Srst nevyžaduje mnoho péče, stačí ji 1-2krát týdně pročesat. Větší úprava je nutná před výstavou. Lehce se zastřihuje srst na břiše, ocase, hrudníku a předních končetinách. Ačkoli se jedná o lovecké plemeno, nevyžaduje tolik pohybu. Přesto musí zůstat přiměřeně aktivní, protože má tendence k tloustnutí. Je nutné pravidelně kontrolovat uši, protože má sklony k zánětům zvukovodu. Kvůli pokleslým spodním víčkům je vhodné očištění okolí oka a podle potřeby vykapání očí speciálním roztokem.

Zdroj: FCI-Standard N° 109

Foto: Clumber španěl na Světové výstavě psů v Poznani, 12.11.06, autor: Pleple2000, tento soubor podléhá licencii Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported