08.05.19 Plemena

Český strakatý pes

Historie

Standard plemene uvádí: Jedná se o české národní plemeno neuznané FCI. Plemennou knihu vede ČMKU. Český strakatý pes byl vyšlechtěn v 50. letech 20. století Františkem Horákem pro laboratorní účely. Cílem šlechtění byl jednotný ráz psa s důrazem na klidnou, mírnou povahu, vysokou plodnost, nenáročnost na péči, vhodnou tělesnou stavbu, velikost a osrstění. Výchozí pár zvířat byl neznámého původu - fena podobná německému ovčákovi a pes podobný hladkosrstému foxteriérovi. K jejich potomkům byl ve třetí generaci přikřížen německý krátkosrstý ohař. V roce 1960 bylo plemeno pod názvem Horákův laboratorní pes oficiálně zaregistrováno. V 80. letech 20. století přestalo být využíváno pro výzkum a pod názvem český strakatý pes byla zbylá zvířata předána chovatelské veřejnosti. Následoval útlum chovu a kvůli nedostatku těchto psů a vysoké vzájemné příbuznosti bylo postupně do chovu využito několik jedinců neznámého původu s odpovídajícím exteriérem a jeden malý münsterlandský ohař.

Povaha a využití

Přátelský k lidem i zvířatům, aktivní, vytrvalý, všestranný sportovní a společenský pes. Bystře sleduje okolí, dobrý hlídač, ne však agresivní. Využívá se jako společenský pes, uplatnění nachází i v různých kynologických sportech (agility, dogtrekking, dogfrisbee apod.). Obvykle je nekonfliktní vůči jiným psům. Má rád děti, je velmi přizpůsobivý a tvárný. Výchovu zvládne i motivovaný začátečník, ale počítejte s tím, že je dost akční, takže potřebuje dostatek pohybu. Je to ideální parťák pro sportovně založené lidi, kteří rádi tráví čas v přírodě.

 

Vzhled

Středně velký tříbarevný strakatý pes s harmonickou a nepříliš těžkou stavbou těla. Hlava lehká, mírně klínovitá s nevýrazným stopem. Krátce osrstěná i u dlouhosrstých jedinců. Oči tmavohnědé u černo-žluto-bílých jedinců, světlejší u hnědo-žluto-bílých jedinců, tvar mandlový. Uši dopředu klopené ve tvaru V, přiléhající těsně ke skráním a poměrně malé. Krk nepříliš dlouhý, zužující se směrem k hlavě. Hřbet rovný, pevný. Bedra spíše delší, rovná. Záď rovná nebo mírně spáditá. Hrudník dobře vytvářený, ale ne přehnaně hluboký. Ocas nepříliš vysoko nasazený, zužující se do špičky. Končetiny středně silných kostí. Dvě varianty srsti: krátká a dlouhá. Krátká srst je patrová, s podsadou patrnou především v zimě, přilehlá. Dlouhá srst je jen nepatrně zvlněná, rovněž s podsadou, splývající. Kratší je na hlavě a přední straně končetin, naopak výrazně delší je okolo uší, na krku tvoří mírný límec, na prsou, hrudníku a břiše splývá. Na hrudních končetinách tvoří praporce, na pánevních kalhoty. Rovněž je vyvinut praporec na ocase. Zbarvení vždy trikolorní, vyskytují se dva základní typy zbarvení: černožlutobílé a hnědožlutobílé. Černožlutobílý jedinec má černý nos, tmavé oko, hnědožlutobílý má játrový nos a světlejší oko. Kohoutková výška: psi: 45-53 cm, feny: 43-51 cm.

Péče

Hodí se do bytu i na zahradu. Krátkosrstí psi nepotřebují skoro žádnou údržbu, dlouhosrsté psy je nutné občas důkladně vykartáčovat, v období línání častěji.

 

Zdroj: standard plemene

Foto: Sroubek, Český strakatý pes, fena, Ajsha zo Strakatej koliby, nar. 1.10.2009