27.01.19 Plemena

Americký vodní španěl

Historie

S cílenou plemenitbou tohoto středně velkého loveckého psa se začalo až roku 1920. Je to ryzí „Američan“, ale s evropskými kořeny. Jeho předky jsou pravděpodobně irský vodní španěl, německý křepelák a další španělé. Typem srsti i způsobem práce má blízko k retrívrům, především ke curly coated retrívrovi. Byl vyšlechtěn v USA jako všestranný lovecký pes užívaný pro přinášení zvěře při lovu z loďky nebo ze člunu a k použití v terénu, ve kterém se pohybuje s vrozenou lehkostí. V povodí řeky Mississipi se využíval především k lovu vodních ptáků. U psa se upřednostňoval malý vzrůst, aby v loďce nezabíral moc místa. Americký vodní španěl byl oceňován jako pes pracující hlavně po výstřelu a jako výborný aportér. V roce 1927 byl v USA založen první klub příznivců tohoto plemene. Dodnes patří mezi málopočetná plemena.

Povaha a využití

Inteligentní, přátelský, snadno ovladatelný. Je to aktivní pes, které svoje lovecké povinnosti vykonává často přímo ze člunu. Je roztomilý s vrozenou schopností zalíbit se. V USA se považuje nejen za vynikajícího loveckého psa, ale i nekomplikovaného rodinného společníka, pokud je mu poskytnut dostatek pohybu. Je nekonfliktní a má rád děti. Vyžaduje však pozornost a důslednou, ale klidnou výchovu.

Vzhled

Je to aktivní pes, svalnatý, středního rámce. Jeho kostra je dostatečně silná, aby udržela dobře vyvinuté svalstvo, ale nesmí působit těžkopádně. Hlava není příliš dlouhá. Mozkovna je dost široká a pevná. Čenichová partie je středně dlouhá, hranatá, hluboká. Nesmí být špičatá a úzká. Oči jsou středně velké, okrouhlé. Barva očí se pohybuje mezi žlutohnědou, oříškovou či tmavě hnědou, v souladu s odstínem srsti. Uši mají tvar křídla, jsou dlouhé a široké. Krk je středně dlouhý, silný. Tělo je dobře stavěné, svědčící o síle a kompaktnosti. Ocas není příliš dlouhý, je prohnutý ve tvaru houpacího křesla. Srst musí být stejnoměrně kudrnatá, tvoří uzavřené kroužky. Hustota kudrnek se může lišit v různých tělesných partiích. Je velmi důležité, aby byla dobře vyvinutá hustá podsada, která chrání psa před povětrnostními vlivy, vodou a hustými křovinatými porosty. Srst není ani příliš tvrdá, ani příliš jemná. Zbarvení: jednolitá játrová hněď, kaštanová nebo tmavě čokoládová. Výška a váha: 38-46 cm u psů i fen. Psi váží 13,5 až 20,5 kg, feny 11,5 až 18 kg.

Péče

Péče o srst není náročná, ale nedoporučuje se časté koupání s pomocí šamponu. Srst na výstavy může být upravována, aby dodávala psovi upravený vzhled. Uši se mohou stříhat, nicméně ani jeden z těchto zásahů není vyžadován. Americký vodní španěl potřebuje mnoho pohybu, uplatnění najde v různých kynologických sportech, například flyballu. Jakožto velký milovník vody ocení časté koupání ve vodních tocích. Důležitá je pravidelná kontrola uší.

Zdroje: Standard FCI č. 301 / 22.01.1999

Rosa Engler, Velká kniha o pudlech, Grada, 2011

Lea a Martin Smrčkovi, Psi celého světa, Rádce pro správný výběr psa, Grada, 2011

Foto: American Water Spaniels: American Water Spaniel Ch. Noma’s Upland Empress WDX ("Rhea") od Norm and Mary Kangas   publikována na flickr.com licencována pod CC BY 2.0.