12.12.15 Péče

Zima bez potíží

Zima je tu! Její příchod pro naše psí miláčky neznamená pouze dovádění ve sněhu a chytání padajících vloček do tlamy, ale i problémy s ní spojené. Mezi ty nejčastější patří podchlazení, popraskané polštářky na tlapkách od posypové soli či tloustnutí. Ve spolupráci s odborníkem vám poradíme, jak mrazivé období se svým psem přečkáte bez větších potížích.

 

Chraňte jim tlapky

Podstatná je péče o packy. „Posypová sůl je poměrně agresivní chemikálie. Pokud se dostane na nechráněné psí tlapky, může způsobit přesušení a podráždění. Dobré je proto před každou procházkou ošetřit polštářky speciálním balzámem nebo vazelínou (např. balzám na tlapky TOPVET). Po návratu domů nezapomeňte packy pořádně opláchnout vlažnou vodou, abyste z nich smyli co nejvíce nečistot a opět namažte mastí,“ říká MVDr. Jiří Pantůček. Přípravky jistě využijete i v létě, kdy jsou naopak silnice rozpálené.

Jídlo je grunt

Jestliže máte doma klasického „gaučáka“, kterého na venkovní hrátky v chladném počasí neužije, dbejte na správnou výživu, obzvláště v období Vánoc. „Tito psi mají méně pohybu a tím pádem nabírají na váze. Rozhodně jim nedávejte nic ´od stolu´ – cukroví, zbytky – spíše zvolte light granule a přidejte jim pravidelnou denní aktivitu, například aportování,“ dodává Pantůček. Naopak psům chovaným venku v kotci dopřejte. Jejich krmivo by mělo být bohaté na vitaminy, kvalitní tuky a minerály (vyzkoušejte například kvalitní krmivo Petkult). Zaměřte se na misku s vodou, ta totiž nesmí zamrzat.

Oblečený – neoblečený aneb Nenechte psa nastydnout

„Psi regulují svou tělesnou teplotu zejména vylučováním vodních par dechem, oblečky proto doporučuji pouze starším a nemocným psům, nebo choulostivějším plemenům. V případě intenzivních mrazů je samozřejmě vhodné zkrátit dobu pobytu venku,“ konstatuje MVDr. Jiří Pantůček. Oblečení volte přiměřeně venkovní teplotě, zvíře by se mohlo přehřát a hrozilo by mu nachlazení. Všeobecně platí se vyvarovat častým přechodům z vyhřátého prostředí do prudkého mrazu.