28.06.18 Péče

Proč ten pes tak páchne?

Začal váš pes nepříjemně smrdět? Zdrojem zápachu nemusí být jen srst, někdy jsou to přeplněné anální žlázky, jindy zase zubní kámen, možná je to kombinace víc faktorů. V každém případě je nutné najít zdroj zápachu a sjednat nápravu.

Psi často páchnou zkrátka proto, že se vyváleli v něčem smradlavém. Jednoduchým opatřením je důkladná koupel. Používejte speciální kosmetiku pro psy, která nedráždí pokožku a udržují srst v optimálním stavu.

 

Psi s převislýma ušima často páchnou, protože mají špinavé uši. Teplé a vlhké prostředí pod boltcem je ideální pro růst bakterií a kvasinek. K potlačení zápachu stačí uši vyčistit, ideálně přímo přípravkem určeným na čištění uší. Pokud však zápach neustává a pes se dokonce v uchu drbe, je rozhodně na místě vzít ho na kontrolu k veterináři.

 

Zápach z tlamy nasvědčuje, že pes trpí zubním kamenem nebo jiným onemocněním chrupu, které vyžaduje pozornost veterináře. Psovi pravidelně čistěte zuby a nechte mu na veterině odstranit zubní kámen ultrazvukem.

 

Ne všechno, co pes pozře, vyloučí v podobě trusu. Část odpadních látek se vylučuje také kůží, což může vést až k páchnoucí srsti. Opatřením je psa vykoupat, podávat mu jen kvalitní krmení a postarat se o to, aby se nedostal do styku s odpadky, na kterých by si mohl „pochutnat“.

 

Psi s dlouhou srstí někdy začnou páchnout proto, že mají v kožichu chuchvalce odumřelých vypadaných chlupů, Dříve než psa vykoupete, opatrně je odstraňte. Nemáte-li v úmyslu psa vystavovat, nevadí, když srst trochu ostříháte. Psa pravidelně kartáčujte, odstraníte tak vypadané chlupy a srst se nebude dál zacuchávat. 

 

Nepříjemný pach se může uvolňovat z paranálních váčků. Anální žlázky se obvykle uvolňují při kálení, někdy se však nevyprázdní úplně a mohou být přeplněné nebo dokonce ucpané. Typickým znakem je „sáňkování“, pes si toto místo také ohryzává, protože ho svědí. Nejjednodušší úlevu představuje vymáčknutí těchto váčků. Pokud však neovládáte správnou techniku, nechte tento úkon na odborníkovi. Veterinář psovi žlázky vymáčkne a zhodnotí, zda tam není zánět.

 

Jestliže zápach nemá žádnou zjevnou příčinu a pes je i po koupeli a další péči stále nepříjemně cítit, poraďte se pro jistotu s veterinářem. Některé pachy mohou být příznakem zdravotních obtíží.

 

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: maxpixel.net