05.04.18 Péče

Podívali jsme se na zoubek tomu, proč malým psům smrdí z tlamy víc než jiným

Možná byste si mohli myslet, že čím větší plemeno, tím větší bude zápach z jeho tlamy. Zní to docela logicky, ale opak je pravdou. Ale proč?

 

Důvodů je hned několik. Je to především proto, že mají zuby více u sebe, čímž vzniká ideální prostředí pro tvorbu zubního kamene. Postupným šlechtěním také došlo ke změně tvaru lebky a snížení schopnosti samočištění chrupu. V neposlední řadě mají menší plemena jiné složení slin - jejich pH podporuje usazování zubního plaku. Dalšími faktory mohou být samozřejmě i anomálie, jako je předkus nebo křivé zuby, případně strava, která nenutí pejsky dostatečně žvýkat a tím si čistit zuby.

 

Už tedy víme, jaké jsou příčiny a co může za zápach z tlamy. Je to právě zubní plak a kámen. Kromě v podstatě banálních důsledků, jako je právě nevábně vonící dech, jsou ale tyto neduhy příčinou i vážnějších problémů. Příkladem jsou záněty dásní, uvolňování zubů, v závažných případech rovněž celková sepse. Zkrátka a dobře nic, co bychom našim miláčkům přáli.

 

Ale jak se tomu všemu vyhnout? Především důkladnou péčí o psí chrup. Ideální je pejskovi jednou za dva dny vyčistit zuby měkkým kartáčkem a pastou určenou pro psy. Jednou ročně byste měli nechat pejskovi zuby zkontrolovat veterinářem. Čím dříve se na problém přijde, tím dříve máte vyhráno. Kromě toho je vhodné psím mazlíčkům (a těm menšího vzrůstu obzvlášť) dávat dentální tyčinky. Ideální je, pokud dentální tyčinky obsahují aktivní látky, např. kyselinu hyaluronovou a mořskou řasu. Kyselina hylauronová dásně zklidní, mořská řasa se postará o eliminaci zubního plaku a zápachu z tlamy. Žvýkáním tyčinek navíc dochází k mechanickému obrušování plaku a kamene. Navíc si váš chlupáč pochutná.

 

Nezanedbávejte péči o chrup svých pejsků. Oceníte to nejen vy, ale hlavně váš věrný přítel - pes.