24.10.18 Péče

Péče o tlapky

Tlapky jsou jednou z nejvíce namáhaných částí psího těla, proto si zaslouží náležitou péči. V létě se vyrovnávají s horkým betonem, v zimě se sněhem a posypovou solí, do toho ostré kameny, dřevo a další předměty, které se psovi ocitnou v cestě.

Obzvlášť v zimě nezapomínejte psovi tlapky po každé procházce omýt vlažnou vodou a osušit. Podle potřeby je namažte buď speciálním krémem na tlapky, nebo čistou vazelínou. Chovatelé doporučují mazat preventivně v zimě většinou 1-2krát týdně, když se objeví nějaký problém, tak častěji podle potřeby. Na popraskaná bříška tlapek naneste regenerační balzám, a navlečte psovi na chvilku ponožky, aby si nemohl tlapky olizovat. K dostání jsou i speciální gely s aloe vera, které zahojí praskliny kůže, odřeniny a škrábance. Bolest ustoupí a tlapky se uzdraví. Nemažte psovi tlapky preventivně každý den krémem, jako je například Indulona, protože jinak bříška tlapek změknou a přestanou poskytovat dostatečnou ochranu. Výhoda speciálních balzámů oproti klasickým krémům je, že balzám většinou neobsahuje vodu, proto v mrazu nevymrzá, což je pro tlapky škodlivé. Pravidelně tlapky kontrolujte, zda neuvidíte puchýře, praskliny, zčervenalé plošky mezi prsty nebo nejrůznější cizorodé předměty. Pokud objevíte nějaký trn, opatrně jej odstraňte pinzetou a místo vydezinfikujte. Při poranění tlapky navštivte veterináře. Veškeré řezné rány vyžadují odborného ošetření, někdy je nutné navíc i podávání antibiotik. Jestliže má pes tlapku obvázanou, udržujte ji v suchu a čistotě, aby nedošlo k zapaření. Dobře poslouží i ochranné botičky. Ty poraněnou tlapku ochrání před dalším odíráním a zabrání průniku nečistot, tím předchází zánětům. V případě potřeby ochrání tlapky psů před chladem, ledem, vlhkým počasím a extrémně hrubým povrchem.

Drápky

Rovněž drápky jsou náchylné k poranění. Když jsou moc dlouhé, mohou se zlomit, utrhnout nebo někde uvíznout, což může být pro psa hodně bolestivé. Psi žijící ve městě si drápky přirozeně obrušují chůzí po chodníku. Pravidelně se jim zastřihuje pouze drápky na „palci“ (pátém prstu). Drápy, které se svým koncem nedotýkají země, když pes stojí, není třeba více zkracovat. Psi, kteří se pohybují hlavně po trávě, mohou mít drápy přerostlé a vyžadují pravidelné zastřihování. K stříhání používejte speciální kleštičky a buďte opatrní. Vyhněte se místům, která obsahují nervy a cévy, protože jejich poranění je pro psa velmi bolestivé. Zastřihávání je jednodušší u psů s bílými drápky, protože je vidět růžová linie, která směřuje od základny drápku směrem k jeho špičce. Stříhejte vždy pod touto linií. U psů s černými drápky není lůžko vidět, proto ostrými kleštičkami odstřihněte jen špičku drápu. Je lepší stříhat po malých kouscích, abyste psa neporanili.

Zastřihování srsti

Zvlášť u dlouhosrstých psů je dobré vystříhat dlouhé chlupy mezi prsty. Srst na tlapkách zachycuje vlhkost a brání průniku vzduchu. Ostříhané tlapky budou sušší a zdravější a nebude se v nich držet zledovatělý sníh, sůl a méně se tam budou zachycovat různé bodláky a osiny. Při stříhání zvedněte psovi nohu a roztáhněte mu prsty. Použijte nůžky s tupými špičkami, sledujte linii prstů a stříhejte srst rovnoběžně s prsty. Když se váš pes pohyboval delší dobu ve sněhu, vždy zkontrolujte, zda nemá poškozené tlapky nebo jestli mu mezi prsty neuvízly hrudky ledu. V létě se zase v tlapkách často zachytí různá semena rostlin nebo může dojít k zašpinění asfaltem. Jak se asfaltu zbavit, se dozvíte zde: https://muj-pes.cz/pece/jak-dostat-asfalt-z-tlapek-1826.html

 

 

Zdroj: Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: maxpixel.net