21.03.15 Péče

Klíšťata ožívají, chraňte svého mazlíčka

Snad každý chovatel se s nimi setkal. Neměří často ani milimetr, a přesto mohou zabíjet. Jsou přenašeči různých infekčních onemocnění včetně lymské boreliózy, která v krajních případech může skončit smrtí zvířete. Klíšťata jsou všude kolem nás, takže ochrana se skutečně vyplatí.

Stačí krátká procházka lesem nebo parkem a už má náš čtyřnohý miláček svého vlastního „mazlíčka“. Drobného parazita, kterého si v husté srsti psa či kočky nemusíme ani všimnout. „Klíšťata dávají přednost místům s jemnou pokožkou, takže je zpravidla nacházíme na spodní straně krku, břiše, kolem očí nebo na uších či v okolí nosu. Nicméně klíště se samozřejmě může přisát kdekoliv,“ vysvětluje veterinářka Barbora Červená.

Historie nemoci

Co je lymská borelióza? Soustavné vědecké bádání odhalilo, že důsledky této nemoci souvisí se zvýšeným výskytem kloubních onemocnění, neboli artritid, u obyvatel města Old Lyme na severozápadu USA, který byl popisován v 60. a 70. letech 20. století. Nemoc se objevovala sezónně a vzniklo podezření, že její příčinou je infekce. Intenzivní výzkum ukázal, že původcem nemoci je bakterie Borrelia burgdorferi a nemoc je přenášena krev sajícími klíšťaty. Na základě těchto informací bylo zjištěno, že nemoc označovaná jako lymská se vyskytuje i v Evropě a byla v minulosti popsána. Později se ukázalo, že lymská nemoc je významným medicínským problémem zvláště ve střední Evropě, kam patří i Česká republika. Na rozdíl od USA jsou původcem lymské nemoci v Evropě jiné druhy patogenních borelií.

Jak předejít zakousnutí

S klíšťaty se člověk ani domácí mazlíček už nemusí setkat pouze v přírodě nebo lese. Z důvodu globálního oteplování se postupně dostávají do městských parků či zahrádek rodinných domů. „Klíšťata se nejčastěji vyskytují na vyšších bylinách či v křovinách do výšky 60 cm. Z toho důvodu je dobré udržovat zahradu posekanou a s nižším porostem, a to obzvláště na stinných místech. Dále je vhodné zahradu zabezpečit před průnikem volně žijících zvířat, jako jsou ježci nebo drobní hlodavci, kteří mohou klíšťata přenášet. Samozřejmě je nutné mít své zvíře ošetřené antiparazitárním přípravkem s dlouhodobým účinkem, proti vnějším parazitům“ dodává veterinářka Červená. Lékaři navíc v posledních letech bijí na poplach! Pokud se klíště zakousne, měl by majitel dodržovat základní opatření. „Pokud je klíště ještě nepřisáté, tak ho samozřejmě odchytíme a zneškodníme. Jestliže už je přisáté, tak ho co nejdříve odstraníme a zneškodníme. Je možné klíště spálit, ale například v krbu či kamnech. Není dobré spálit ho sirkou před obličejem, protože dochází ke vzniku aerosolu, který člověk může vdechnout a nakazit se tak borreliemi. Taktéž lze klíště spláchnout do záchodu nebo ho utopit v dezinfekci a pak vyhodit do běžného komunálního odpadu,“ vysvětluje veterinářka.

Projevy onemocnění

„Lymská borelióza je onemocnění způsobené bakterií Borrelia burgdorferi, které se projevuje zpravidla několik týdnů až měsíců po tom, co bylo zvíře nakaženo. Nejčastěji se objevuje postižení pohybového aparátu, tzn. kulhání, otok jednoho či více kloubů, nechutenství, neochota k pohybu a může se objevit zvýšená teplota až horečka. Vzácně může při borelióze docházet k poškození životně důležitých orgánů, jako jsou srdce, ledviny či centrální nervový systém. Bohužel se stejným způsobem mohou projevovat i jiná onemocnění, takže aby mohla být potvrzena borelióza, je nutné provést další vyšetření. Zarudnutí v místě sání klíštěte (tzv. erythema chronicum migrans), které se objevuje u lidí, se u zvířat téměř nevyskytuje,“ varuje MVDr. Červená. A proto by měli být majitelé psů a koček během jarních a letních měsíců na pozoru.

Jak chránit našeho miláčka

Psa před lymskou boreliózou můžeme účinně chránit pouze tak, že zabráníme přisání klíštěte. To v praxi znamená použití antiparazitik. Lze použít například antiparazitární obojky DIAZ a SOS od firmy Beaphar, jejichž účinné látky se vstřebávají do kožního mazu a vytvoří po celém těle souvislou ochrannou vrstvu. Klíště je zabito ihned po kontaktu s kůží a není nutné, aby se nasálo krve, čímž se výrazně snižuje riziko přenosu původce boreliózy.

Další možností je očkování proti borelióze. Její aplikace je doporučována v oblastech se zvýšeným výskytem boreliózy. Lékaři také doporučují mít doma domácí Borrelia Test. Ten během 10 minut odhalí, zda bylo klíště nakaženo lymskou boreliózou, či nikoliv. 

Rady, jak na klíšťata:

  • Do přírody by měl jít pes na procházku pouze s antiparazitárními obojky.

  • Chovatel by se měl se svým psem vyhýbat místům s vysokou trávou, psa venčete raději v udržovaných parcích a lesech s nízkým porostem.

  • Důkladně po procházce zkontrolujte sebe i svého psa. Psa pro jistotu pročešte hustým hřebenem.

  • Pokud klíště v srsti svého psa objevíte, nejprve je nutné okolí místa zakousnutí klíštěte vydezinfikovat.

  • Je třeba chytnout klíště za hlavičkou v místě co nejblíže kůže. Nemačkejte nebo netahejte za zadní část těla klíštěte, protože by mohlo dojít k oddělení hlavičky od těla. Vytahujte klíště z kůže směrem nahoru.

  • Ideální je mít po celou dobu rukavice.

  • Klíště je ideální spláchnout nebo spálit v kamnech.