02.03.17 Péče

Jaro se blíží, nejvyšší čas začít psa chránit před parazity!

Březen je tu, klíšťata se začínají probouzet k životu, proto myslete na ochranu svého mazlíčka. Na trhu je k dostání celá řada antiparazitárních přípravků. Které vybrat? 

Velmi účinnou formou prevence jsou spot-on preparáty nebo speciální antiparazitární obojky. Oba typy antiparazitik jsou volně prodejné u veterinářů nebo v obchodech s chovatelskými potřebami. Za příznivější ceny je najdete v nabídce chovatelských e-shopů (např. na www.krmeni.cz jsou k dostání všechny níže uvedené přípravky). Spot-on preparáty ve formě pipet, které se aplikují zvířeti přímo na kůži, účinkují až jeden měsíc. Mají výhodu v počtu různých parazitů, před kterými psa chrání. Obojky účinkují až 8 měsíců měsíců, vhodnější je však měnit je dříve. Jsou ideální pro chovatele, kteří hledají jednoduchou a dlouhodobě působící ochranu, která není finančně tak nákladná jako spot-ony. Žádný z přípravků však nelze považovat za stoprocentní, proto je důkežité po každé vycházce psa důkladně prohlédnout. Další možností jsou repelentní spreje, které však mají kratší výdrž, takže se musí aplikovat častěji (cca 1krát týdně). Některé přípravky jsou určené jen pro psy a jsou vysloveně toxické pro kočky. I proto je nutné před jejich použitím číst příbalový leták.

Antiparazitní obojek FORESTO pro psy i kočky

Není to tradiční obojek proti blechám a klíšťatům, obsahuje inovativní směs látek, která umožňuje řízené uvolňování nízkých dávek účinných látek po dobu až 8 měsíců. Tak psa dokonale chrání nejen tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Jedna z obsažených účinných látek způsobí tzv. hot foot efekt neboli efekt rozpálené plotny, který znemožní setrvání parazita na kůži psa či kočky. Účinné látky postupně napadají nervový systém škůdce, paralyzují ho, takže není schopen proniknout do kůže zvířete a sát krev. Nemůže tak dojít k přenosu některého ze závažných infekčních onemocnění. Posléze klíště vlivem repelentního účinku uhyne. U psů navíc zabírá proti všenkám a byla prokázána účinnost také proti svrabu. Další výhodou je, že obojek je zcela bez zápachu a je dobře snášen.

Antiparazitní obojek KILTIX

Obojek Kiltix obsahuje dvě účinné látky (propoxur a flumethrin), které vzájemným působením zaručují vynikající a dlouhotrvající účinek proti blechám i klíšťatům. Flumethrin navíc způsobuje neplodnost samiček klíšťat, takže snižuje zamoření prostředí klíšťaty. Obojek je obecně dobře snášen. Účinné látky zůstávají jen v srsti psa, nevstřebávají se do krve, proto nehrozí žádné nebezpečí poškození ledvin nebo jater. Může se používat u štěňat od 3 měsíců věku.

Antiparaziární obojek BEAPHAR S.O.S. pro psy

Obojek působí na bázi tetrachlorvinphosu, je vhodný pro psy od 6 měsíců věku. Efektivně hubí blechy a klíšťata. Je voděodolný.

Antiparazitární spot-on FYPRYST

Fypryst spot-on se hromadí v tukové složce kůže a v chlupových folikulech, odkud je kontinuálně vylučován na kůži a srst, takto poskytuje dlouhotrvající ochranu před blechami, klíšťaty a všenkami.

Antiparazitární spot-on FRONTLINE COMBO pro psy

Používá se u psů a štěňat starších 8 týdnů. Insekticidní účinek proti napadení dospělými blechami trvá po dobu až 8 týdnů. Ochranný účinek proti klíšťaům působí po dobu až 4 týdnů. Přípravek je určený pro psy, nepoužívá se u koček!

FIPRON spray

Poskytuje léčbu a prevenci při napadení blechami a s tím spojené alergii na bleší kousnutí a dále při  napadení všenkami a klíšťaty.

ADVANTIX pro psy spot-on 

Přípravek má repelentní účinek - odpudí parazita dříve, než se stačí zakousnout a přenést nebezpečné nemoci. Účinně chrání před širokou škálou vnějších parazitu (klíšťata, blechy, komáři, bodavé mouchy, všenky). Je voděodolný a účinkuje i po namočení zvířete. Je bezpečný pro štěňata od 7 týdnu věku a nad 1,5 kg živé hmotnosti i pro březí a kojící feny. Jedna aplikace chrání až jeden měsíc.

Antiparazitární obojek BOLFO

Obojek je vhodný pro psy i kočky, slouží k hubení blech, klíšťat, vší a všenek. Je určen pro stálé nošení. Po nasazení je účinný proti blechám u koček až 4 měsíce, u psů až 5 měsíců. Proti klíšťatům u koček a psů až 10 týdnů. Vhodný pro zvířata od 3 měsíců věku.

FIPRON pro psy spot on 

Antiparazitární přípravek pro psy proti blechám, klíšťatům a všenkám. Vzhledem k absenci údajů se neaplikuje zvířatům mladším 8 týdnů a nebo vážícím méně než 2 kg.

Antiparazitární spot-on EXSPOT

Spot on obsahuje velmi účinný insekticid permethrin, ten zabíjí blechy a klíšťata a zajišťuje ochranu před napadením vnějším parazitem. Po nakapání roztoku dochází k rychlému šíření permethrinu tukovou vrstvou kůže. Během 2-3 dnů je rozšířena účinná látka po celém těle psa. Parazité jsou odpuzováni díky tzv. hot feet efektu, kdy jsou drážděna nervová zakončení na jejich končetinách. V případě proniknutí účinné látky do jejich těla jsou ihned paralyzováni a usmrceni. Exspot chrání před klíšťaty po dobu 4 týdnů, před blechami po dobu 4 týdnů, před pakomáry po dobu 3-4 týdnů. Přípravek je určen pouze pro psy, kočkám nesmí být v žádném případě aplikován!

Antiparazitární spot-on FLEVOX pro psy 40-60kg

Roztok pro nakapání na kůži pro psy od 40 do 60 kg, který účinkuje proti blechám a klíšťatům. Léčí napadení blechami a všenkou psí, potlačuje alergii na bleší kousnutí. Insekticidní účinek proti novému napadení dospělými blechami přetrvává po dobu 8 týdnů

Antiparazitární sprej BOLFO

Sprej proti blechám je vhodný pro kočky i psy od prvních týdnů života. Používá se jako přípravek proti blechám, klíšťatům, vším a všenkám a k hubení jednotlivých klíšťat.

Antiparazitární obojek SCALIBOR 

Obojek Scalibor Protectorband obsahuje účinnou látku deltamethrin, která spolehlivě chrání psy proti klíšťatům, blechám, pakomárům a komárům. Je odolný vůči vodě a příležitostný kontakt s vodou neomezuje jeho účinnost. Dá se bez problémů použít již od 7 týdnů věku psa a to i u březích a kojících fen. Nevhodný je pro kočky! Jeho výhodou je i to, že je bez zápachu.

ARPALIT NEO sprej

Roztok je ektoparazitický přípravek s ovicidním a larvicidním účinkem. Používá se k běžnému ošetření srsti i k ochraně proti opakovanému napadení parazity. Forma spreje je pro svou snadnou aplikaci vhodná především pro velká zvířata a jejich příbytky. Samotná aplikace je jednoduchá. Sprej stačí protřepat a lehce nastříkat ze vzdálenosti 15 cm proti srsti. Poté je vhodné psa pořádně pročesat kartáčem, jedině tak se přípravek dostane až ke kůži a aktivní složky mohou bojovat proti parazitům. Ošetření je možné opakovat po 1 týdnu. Psa byste neměli po aplikaci přípravku 48 hodin koupat. Zároveň je doporučeno ho přibližně 1 den držet z dosahu dětí. V případě koček se použití Arpalitu striktně vyvarujte! Přípravek je pro ně extrémně jedovatý. Pro kočky může být nebezpečný i při pouhém kontaktu s ošetřeným psem. Zároveň s ošetřením zvířete je vhodné vystříkat přípravkem i psí pelech.

Nevíte si rady, jaký přípravek zvolit? Poraďte se s vaším veterinářem, v chovatelských potřebách nebo na zákaznických linkách e-shopů s chovatelským zbožím, např. na www.krmeni.cz.