19.06.17 Péče

Jak na kompletní péči o dutinu ústní u psa

Mnoho psů a koček sdílí s lidmi společnou domácnost a jsou spolu ve velmi úzkém kontaktu. Majitelé tak mají více příležitostí všimnout si, že s dechem jejich čtyřnohého spolubydlícího není něco v pořádku. A stále častěji pak chodí s tímto problémem do veterinárních ordinací. A to je jedním z důvodů, proč se v poslední době na dutinu ústní zaměřuje více pozornosti, a začíná se rozšiřovat povědomí o nutnosti péče o zuby u psů.

 

Psům smrdí z tlamy…

Se zápachem z tlamy psa se potýká řada majitelů a často si myslí, že je to normální. Holt je to zvíře, a těm z pusy smrdí. Zápach z tlamy zvířete ale normální není (toto samozřejmě neplatí, pokud na procházce sní něco „voňavého“) a může signalizovat celou řadu onemocnění. Proto tuto skutečnost nepodceňujte a navštivte veterináře, aby vyloučil vnitřní onemocnění – např. cukrovku nebo onemocnění ledvin. Lékař také zkontroluje a ošetří chrup zvířete. Právě špatný stav chrupu bývá často původcem zápachu. Stejně jako u lidí se i u psů usazuje na zubech zubní plak. Postupem času se jeho vrstva zesiluje, působením bakterií a slin tvrdne a vzniká tzv. zubní kámen. Bakterie rozšiřují své pole působnosti až pod dásně, které se potom odchlipují. Okolo zubu vznikají záněty dásní a dásně mohou začít krvácet. Pokud se problémy včas neřeší, může dojít až k vypadnutí zubu. Pouze veterinární lékař umí zkontrolovat stav zubu pod odchlípnutými dásněmi a odhalit i problémy, které nejsou na první pohled patrné.

Preventivní péčí zabráníte vzniku spousty problémů!

Nejlepším řešením je ale problémům předcházet. Nepodceňujte tedy nutnost péče o dutinu ústní. Čím dříve začnete, tím lépe. Psi v dnešní době již neloví a neohlodávají kosti jako dřív, ale dostávají měkkou stravu. Samočistící schopnost jejich chrupu je proto narušena a je důležité psovi zuby čistit.

Čištění zubů je základ!

Pro čištění zubů budete potřebovat speciální psí zubní pastu. V žádném případě nečistěte zuby lidskou pastou – ta obsahuje fluor, který je pro psy toxický a také látky, které dráždí psí žaludek. Psí pasta má pro psa atraktivní příchuť a navíc obsahuje enzymy, které napomáhají čištění. Pro čištění použijte speciální psí kartáček, který má vhodnou tvrdost štětin. Případně lze použít kartáček dětský nebo speciální na prsty. Před samotným čištěním seznamte psa s pomůckami na čištění zubů. Vhodné je zvykat pejska již od štěněte na kontrolu chrupu a sahání do tlamy. Postupně mu zkoušejte ukazovat a dávat očichávat kartáček. Jakmile si zvykne, zkuste opatrně začít čistit zuby. Nejprve zasuňte zubní kartáček ze strany mezi tvář a zuby a pomalu začněte zuby čistit. Teprve poté se pomalu přesunujte k předním zubům. Na tuto část tlamy jsou psi citlivější, proto se tam pohybujte velmi opatrně a nechte si ji nakonec.

Zachovejte klid a hodně chvalte!

Hlavně při čištění nikam nespěchejte, buďte v klidu a psa za každý pokrok odměňujte a chvalte. Pokud se mu čištění nelíbí, raději činnost přerušte a začněte příště znovu. Udělejte si z čištění zubů příjemnou chvilku, na kterou se budete společně těšit. Čím častěji se vám podaří zuby čistit, tím samozřejmě lépe. Je vysoce pravděpodobné, že nestihnete zuby čistit každý den. Proto doplňte tuto péči o podávání dentálních tyčinek, které obsahují aktivní látky pro zabránění usazování zubního plaku, a mechanicky zuby čistí. Zpomalíte usazování zubního plaku a oddálíte nutnost ošetření chrupu veterinářem.

I tak ukažte občas zuby veterináři!

I přes veškerou péči nechávejte psovi pravidelně kontrolovat zuby veterinárním lékařem. V případě potřeby odstraní zubní kámen ultrazvukem. Tento zákrok se provádí v narkóze či sedaci, proto může lékař zkontrolovat i části zubu, které nejsou vidět. Případně vytrhne zuby, které již nejdou zachránit. Tím zbaví pejska zbytečné bolesti, kterou mohou způsobovat. V případě jakéhokoliv poranění v dutině ústní – např. vzniklého během odstraňování zubního kamene či po extrakci zubu, mažte postižené místo dentálním gelem s kyselinou hyaluronovou. Gel urychlí hojení dásní, a pokud obsahuje antiseptikum, zabrání rozvoji infekce. Jen kvalitní péče zajistí dlouhý a spokojený život vašeho čtyřnohého mazlíčka. Tak mu ji dopřejte a jistě vám to několikanásobně vrátí.