21.05.13 Péče

I psi mají své dny, kdy by se jim hodila masáž

 

Věděli jste, že stejně jako nás lidi, i psy může bolet hlava? Nebo že jejich „problematické“ chování může mít, a velmi často i má, příčinu v bolesti? „Všechny tyto aspekty a celá řada dalších mohou být způsobené svalovou nerovnováhou“, říká Julia Roberston, myoterapeutka a lektorka, která se v Anglickém Sussexu věnuje problematice psů a jejich zdraví již více jak 12 let.

 

Masírovat psa? Říkáte si, že to už je velký úlet? Ale není to tak úplně pravda... Masáž má fascinující historii, která započala před 4000 lety, a záznamy o přínosných efektech na zvířata není tak těžké najít. K pochopení, jakou důležitost přisuzují masážím sama zvířata, je stačí pouze pozorovat. Mluvíme-li o psech, pak se ve smečce jedinci vzájemně opečovávají například při bolesti nebo zranění. Velmi často je postižená oblast olizována jinými členy smečky. Tato činnost, která může připomínat drbání, je v konečném důsledku formou masáže svalů.

„Svalový aparát je jeden z 10 nejdůležitějších systémů v těle, a to jak u člověka, tak u psa. Bohužel velmi často je podceňován“, uvádí Julia Robertson a dodává, že poškozený sval může mít zásadní negativní účinek na kosterní systém, stejně jako může mít významný dopad na cirkulační či zažívací systém psa.

„Specifický typ masáží aktivizuje právě nervový systém, který upozorní mozek na blížící se činnost a zároveň zahřeje svaly, aby byly připravené na aktivitu. Je to způsob, jak předcházet zraněním. Masáž rozproudí tok krve, čímž rychleji doručí kyslík a živiny do svalových buněk a ty se nejen zahřívají, ale rovněž jim to poskytuje rychlejší možnost regenerace“, pokračuje Roberston, zakladatelka terapeutického centra Galen Therapy, které se specializuje právě na tzv. myoterapii, tedy dotykovou terapii, zaměřující se na posouzení, léčení a rehabilitaci pohybových bolestí a s tím spojených patologií.

„Jsem ráda, že i v České republice mají lidé zájem o to, jak přispět ke zlepšení zdraví a pohody svých psů. Na mých seminářích, které jsem doposud v Česku měla, mě těší opravdový zájem účastníků o to, co se ukrývá pod kůží psa a jak správně provádět masážní techniky“, komentuje Julia Roberston své zkušenosti s českými pejskaři a uvádí příběh ze své praxe, jak zásadně může masáž ovlivnit život psa: „Před cca dvěma lety se ke mně dostala celkem mladá fenka zlatého retrívra, která odmítala nejen jakoukoliv činnost, ale i pohyb. Byla apatická a neměla chuť do života. Absolvovala řadu veterinárních vyšetření v hodnotě neuvěřitelných 5000 liber, což je v přepočtu asi 150 000 korun. Verdikt veterinářů byl neuvěřitelný - fenka je zcela zdravá, a oni netuší, co je příčinou jejího stavu. Když jsem si ji prohlédla, bylo na první pohled zřejmé, že potíž je v drobných svalových poraněních, která jí způsobovala bolest. Svalové potíže však žádné přístroje nezjistí. Již po první masáži byl vidět znatelný rozdíl v jejím držení těla i chování, a po třech procedurách se z ní stal úplně jiný pes se zájem o hry a vše, co se kolem ní děje. Někdy stačí opravdu málo,“ uzavírá příběh Julia.

„S Julií Robertson spolupracujeme již nějakou dobu. První seminář proběhl v říjnu minulého roku,“ říká Šárka Janouchová, organizátorka seminářů „Jak masírovat psy“ v České republice a pokračuje „Od té doby jsme jich měli již celou řadu. Účastníci si vždy odnesou řadu cenných zkušeností a informací o tom, jak funguje organismus psa nebo v čem spočívá svalová nerovnováha. Mají možnost seznámit se se základy pohybu psa, podívají se na jeho cirkulační a lymfatický systém včetně anatomie. Výjimečnost seminářů paní Robertson však nespočívá pouze v jejích neuvěřitelných znalostech problematiky, ale především v její otevřenosti. Ráda se o své vědomosti podělí s účastníky a naučí je, jak správně a bezpečně masírovat. Každý, kdo přijde se svým psem, tak má možnost naučit se velmi efektivní techniky, které mohou mít velký vliv na zdraví čtyřnohých miláčků“, uzavírá Šárka Janouchová.

Více na www.krasnacarodejka.cz