18.05.14 Péče

Čistil si už váš pes zuby?

Až 4 z 5 psů starších tří let trpí onemocněním dásní, přesto 90 % majitelů je přesvědčeno, že zuby a dásně jejich mazlíčka jsou zdravé. Na podporu dentální hygieny psů je zaměřen celosvětový program „Měsíc zdravého chrupu“, v ČR i SR proběhne letos v červnu již 7. ročník.

Bude ho provázet sampling 250 000 vzorků Pedigree Denta Stix, které budou hostesky zdarma rozdávat majitelům psů v parcích a centrech větších měst.

Onemocnění dásní patří k nejčastějším chorobám dospělých psů. Bakterie zubního plaku a následně vytvořený zubní kámen atakují dásně a způsobují jejich zánět. Neléčený zánět dásní a přilehlých tkání vede k uvolnění až vypadnutí zubu. „Stomatologické problémy domácích mazlíčků jsou často přehlíženy, přitom mohou vést k zásadním zdravotním komplikacím. Pro onemocnění dásní platí, že prevence je vhodnější než léčba, přičemž základem prevence je odstraňování neviditelného bakteriálního povlaku na zubu, nazývaného zubní plak,“ konstatuje MVDr. Zbyněk Lonský, zakládající člen České společnosti veterinárních stomatologů, a radí: „Nikdy není pozdě začít s čištěním zubů u jakéhokoli domácího mazlíčka. Pro zodpovědného majitele by mělo být samozřejmostí nechat zkontrolovat stav chrupu svého psa při pravidelné veterinární prohlídce. I když si domácí mazlíčci nestěžují, nemusí být ještě vše v pořádku.“

Odhalit onemocnění dásní není vždy snadné, ale pravidelná kontrola chrupu je dobrou počáteční prevencí. První zjevnou známkou počínajícího onemocnění dásní u psů bývá trvalý zápach z tlamy. Hlavním příznakem onemocnění jsou zarudlé, zduřelé, případně krvácející dásně. Bolestivost v dutině ústní se projevuje změnou chování psa - apatií, nechutí ke hře, zvýšenou podrážděností až agresivitou. Tyto příznaky bývají často nesprávně přisuzovány vysokému věku psa. „V ideálním případě by měli majitelé svému psovi čistit každý den zuby kartáčkem, a tak bránit hromadění plaku a zubního kamene, které vyvolává periodontální onemocnění. Lidé si své zuby také čistí denně, u psů by tomu nemělo být jinak. Kromě kartáčků na psí zuby existují ještě další metody, jak odstranit plak a předejít vzniku zubního kamene. Nejvýznamnější z nich je samočištění zubů žvýkáním funkčních pamlsků“, doporučuje MVDr. Tomáš Fichtel, Ph.D., zakládající člen České společnosti veterinárních stomatologů.

Každodenní žvýkání jedné tyčinky, např. Pedigree Denta Stix, prokazatelně vede ke snížení tvorby a hromadění zubního plaku o 60 % a tvorby zubního kamene o 80 %. Zásluhu na tom má unikátní profil tyčinky ve tvaru X, díky kterému působí na zuby psa příčné síly. Ty pomáhají odstranit zubní plak a současně umožňují, aby pes žvýkal tyčinku podstatně delší dobu, což stimuluje tvorbu slin, které plak spláchnou a odstraní ze zubů. Funkční pamlsek navíc obsahuje dvě aktivní složky zpomalující tvorbu zubního kamene. A protože tyčinka psům báječně chutná, považují ji za skvělý pamlsek, a čištění zubů je tak vlastně baví. Pedigree Denta Stix je k dispozici ve třech různých velikostech (pro malá, střední a velká plemena), je nízkokalorická a obsahuje méně než 3 % tuku, neobsahuje žádná umělá barviva ani příchutě.

 

Majitelé psů mohou získat dentální pamlsek pro psy Pedigree Denta Stix zdarma v rámci programu „Měsíc zdravého chrupu“. Během června ho budou společně s edukačním letáčkem rozdávat v parcích a centrech větších měst hostesky na kolech nebo na bruslích. Zdarma bude k dispozici také ve vybraných ordinacích veterinárních lékařů.