27.12.18 Péče

Aplikace očních kapek

Za normálních okolností není nutné psovi oči preventivně vykapávat. Myslete však na správnou péči a odstraňujte ospalky, čistěte srst přesahující do očí a při příchodu z velmi prašného prostředí vypláchněte oči roztokem na ošetření spojivky.

Jestliže se v koutku oka psa nachází nějaká nečistota, setřete ji navlhčeným vatovým tamponem, vždy směrem z vnějšího koutku k čenichu. Preventivně se kapky používají při potížích s nadměrným slzením nebo po procházce v prašném prostředí. Například kapky Beaphar Oftal stimulují přirozený proces čištění a zamezují tvorbě tmavých skvrn pod očima. Jako lék se používají různé antibiotické oční kapky na doporučení veterináře (například při problémech se spojivkami). Pro denní odstranění nečistot a slzných skvrn okolo očí můžete použít například oční čistící ubrousky Trixie.

Jak kapky použít?

Přidržte psa a kápněte trochu léku do otevřeného oka do koutku blíže u čenichu. Aby se kapky rozprostřely do celého oka, nechte psa zavřít oko a můžete mu jemně masírovat víčko (jen v případě, že to není pro psa bolestivé).

A co když má pes tmavé skvrny v okolí očí?

Tmavé, nevzhledné skvrny v okolí očí, které jsou viditelné zejména u světlých plemen, jsou způsobeny slzami. Například přípravek Beaphar sensitiv tranenfleck pomáhá jemně a efektivně skvrny od slz odstranit. Při použití navlhčete vatový tampón v přípravku a jemně otřete postižené místo, poté čistým tampónkem osušte.

Kdy navštívit veterináře?

Když se v oku objeví nažloutlý výtok, otok, zarudnutí, svědění nebo jiný problém, např. zákal nebo poranění oka. U komplikovaných případů je lépe navštívit přímo specialistu, oftalmologa.

 

Foto: pixabay.com