31.01.18 Život se psem

Jak oddělit psy při rvačce?

Bohužel někdy se stane, že se psi poperou. Zvlášť u větších jedinců, které není možné chytit jednoduše za obojek a separovat je, se vyplatí znát okamžitá opatření. Někdy se i obyčejná šarvátka plná vrčení může změnit v krutý boj.

U agresivních jedinců se doporučuje používat náhubek a se psem pravidelně pracovat pod dohledem odborníka. V tomto příspěvku však nebudeme popisovat komplexně téma agrese, jedná se pouze o praktické rady přímo od pejskařů, jak psy během rvačky od sebe oddělit, když jde opravdu do tuhého. I když některé metody mohou znít drasticky, někdy je to jediná možnost, jak rozzuřená zvířata od sebe dostat. Upozorňujeme, že nemusí platit za každé situace a na každého psa. Zohledněte proto vlastní zkušenosti, situaci, velikost a plemeno psa.

Studená sprcha nebo bunda

Pokud pouhý povel nestačí, ve většině případů pomáhá polít psy studenou vodou. Proud vody z kýble směřovaný na hlavy zvířata překvapí, takže se za chvíli pustí. Jestliže jste na zahradě, účinným nástrojem je i proud vody ze zahradní hadice. Když jste na procházce a nemáte žádnou vodu při ruce, zkuste použít bundu, kterou hodíte na hlavy tak, aby psům znemožnila výhled. To by je mělo na chvíli překvapit a rozptýlit, abyste je mohli od sebe dostat.

Hlasitý zvuk, kterého se leknou

Další možností je vydat nějaký hlasitý zvuk (např. klakson), kterého se leknou a vyvede je to z bojového transu. Jestliže se rvačka přihodí doma, na podlahu můžete pustit třeba nerezovou mísu apod. Co však nefunguje nikdy, je hlasitý řev. Křik majitelů psy spíš povzbudí v boji. Pes totiž považuje váš křik za formu agrese, což ho ve rvačce ještě utvrzuje.

Zadní nohy do vzduchu

Většina psích rvaček se rozdělí tak, že se psi popadnou za ocasy (je to jednodušší a bezpečnější, než hledat v psím chumlu obojky) a zadní nohy a odtáhnou se od sebe. Jde o to, aby se psi dostali do nepohodlné pozice a pustili se. Jak na to? Měli by na to být dva lidé. Ve stejnou chvíli vezme každý majitel svého psa za ocas (pokud ho nemá kupírovaný) a zadní nohy a vyzvedne ho do vzduchu, aby pes zůstal na zemi jen předními. Tímto způsobem by se měla většina rvaček ukončit. Někdy však psi stisk nepovolí. V tomto případě neodtrhávejte zakousnutá zvířata násilím, protože by se mohla potrhat mnohem více. Musíte je přimět, aby se pustila. Pokud pes nepovolí stisk a odmítá se soupeře pustit, u samců se doporučuje zmáčknout psa za varlata nebo v extrémních případech psovi strčit prst do zadku. To je psovi tak nepříjemné, že se pustí (lze uplatnit u obou pohlaví). Hrozí však to, že se pes rychle otočí a vystartuje na člověka, proto psa musíte stále držet druhou rukou za ocas ve vzduchu.

Zamezte přívodu vzduchu

Pokud je pes zakousnutý, nezmítá se, ale odmítá se pustit, můžete mu omezit přívod vzduchu. U některých plemen typu bull jiné metody než lehké „přidušení“ moc nefungují. Pes raději ustoupí, než aby se nechal uškrtit. V tomto případě se vyplatí, když má pes stahovací obojek. Pokud ho nemá, můžete zastrčit klacek za obojek a jeho pomocí zakroutit obojek a chvíli psa škrtit. Někdo zase doporučuje vodítko omotat kolem krku a zvednout psa do výšky, tím se pustí.

Doufáme, že uvedené metody nebudete nikdy potřebovat a všechny rvačky se vašim psím kamarádům obloukem vyhnou.

Foto: pixabay.com