16.02.18 Aktuality

V Lužických horách se pravděpodobně pohybují vlci

Lužické hory mohou být dalším územím severních Čech, kde se usadili vlci. Dobrovolníci Vlčích hlídek monitorují výskyt velkých šelem v Lužických horách od roku 2016. První důkazy o možném pohybu vlků v této chráněné krajinné oblasti získali letos v první polovině ledna v podobě stopních drah či stržené kořisti. Povedlo se také ve stopní dráze odebrat vzorek trusu psovité šelmy. Analýzou DNA by mělo být potvrzeno, zda se skutečně jedná o vlka.

Věrohodné důkazy o výskytu vlků v severních Čechách aktuálně evidují odborníci z Hnutí DUHA za přispění dobrovolníků Vlčích hlídek na Dokesku, ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. 

V České republice po mnoha desetiletích opět žijí vlci a pravidelně přivádějí na svět potomky. Jak dokazuje nedávno zveřejněná studie [1], stáváme se dokonce křižovatkou několika evropských populací této psovité šelmy. Návrat vlků velmi pozitivně ovlivňuje zdraví českých lesů, protože vlci pomáhají regulovat velmi přemnožené kopytníky - srnce, jeleny nebo divoká prasata. 

Předsudky a malá informovanost o návratu vlků a jejich způsobu života mohou vést ke konfliktům s chovateli hospodářských zvířat, na jejichž nezabezpečená stáda mohou vlci zaútočit. Právě sdílením informací o výskytu vlků s ochránci přírody, myslivci, lesníky a chovateli můžeme těmto konfliktům předejít [2]. Navíc k preventivní ochraně stád mohou chovatelé využít dotací z Operačního programu životní prostředí [3].

Jan Šmíd, dobrovolník Vlčích hlídek z Nového Boru, k vzácnému nálezu řekl:
„O vlky se dlouhodobě zajímám a jejich výskyt na severu Čech se zaujetím sleduji. Při pravidelném výběhu na jeden z kopců Lužických hor jsem ve sněhu objevil nečekané stopy a celé stopní dráhy, které svým tvarem a chováním odpovídaly vlkovi. O kus dál jsem narazil na ležovisko, kde se vlci zdržovali. Pokud tady vlci přespali, musím někde v okolí najít i nějaký trus, napadlo mě.“

Martin Waldhauser, zoolog Správy CHKO Lužické hory, řekl:
„Poslední informace od Jana Šmída znějí věrohodně a zapadají do série několika podobných zpráv o pozorování vlků v severních Čechách během posledních let. Jsme velmi zvědaví na výsledky genetické analýzy trusu.“

Radek Kříček, koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách, řekl:
„Lužické hory se díky své poloze mezi německou populací vlka a Podbezdězím nabízejí jako další možná oblast trvalého výskytu této šelmy. Vlkům zde budou vyhovovat i rozsáhlé zachovalé lesy a hojnost přirozené potravy. Držme proto jejich návratu palce!”

Zdroj: Hnutí Duha, www.hnutiduha.cz

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Poznámky:

[1] www.selmy.cz/clanky/vlci-z-ruznych-populaci-se-potkavaji-na-geneticke-kr...

[2] www.selmy.cz/clanky/u-sternberka-se-potuloval-vlk-pristihla-ho-fotopast-...

[3] www.selmy.cz/clanky/dalsi-vyzva-chovatele-mohou-ziskat-dotaci-na-ochranu...