17.12.18 Aktuality

Šťastné a veselé i pro pejsky

Zatímco děti se nemohou Vánoc dočkat a dospělí oscilují mezi představou klidného rozjímání a realitou přeplněných obchodů a pracovního shonu, psi od Vánoc nic nečekají. Vnímají jen houstnoucí atmosféru a spoustu nových podnětů. Pokud chcete svého pejska o vánočních svátcích potěšit, věnujte mu lásku, pozornost a nějaký pěkný dárek. Dokonce mu můžete upéct vlastní cukroví, nebude pak loudit to vaše, které pro něj může být nebezpečné.

Vánoce jsou výjimečný čas. Trávíte společně víc času doma, chodíte na návštěvy a zvete je domů, všude to jinak voní a objevuje se tolik nových věcí.

Procházky

Krátící se dny a větší zima znamená zpravidla kratší procházky. Svátky jsou proto skvělá příležitost i pro výlety do přírody. A když jednou nestihnete dlouhou procházku, nic se neděje. Oč kratší dobu spolu strávíte venku, o to déle si spolu hrajte doma. Pejsci milují pozornost a pokud chcete, aby nechali nazdobený stromek nebo mihotající svíčky na adventním věnci na pokoji, dostatečně je zabavte přes den.

Návštěvy

Každý nový člověk pro psa znamená mnoho pachových vjemů a zejména štěňata, březí feny nebo psí senioři mohou být po krátké době unavení. Dejte svému mazlíkovi pelech na méně frekventované místo, ať si může zalézt do svého úkrytu, kdykoliv potřebuje. A nenuťte ho návštěvu vítat, nebo si hrát s dětmi, když nemá náladu. Psí návštěvy dávkujte svému miláčkovi raději postupně a pokud to jde, scházejte se venku.

Dárky

Chcete-li svému pejskovi ukrýt pod vánoční stromek překvapení, zabalte ho tak, aby si neublížil při rozbalování. Určitě psa potěší domácí sušenky, tréninkové pamlsky nebo třeba kousací hračky.

Psí cukroví

Pokukuje-li váš pejsek toužebně po míse s cukrovím, upečte mu vlastní. Vyhrajte si s tvary a příchutěmi, ale na cukr, čokoládu a kakao zapomeňte. Skvělé jsou také neslazené jablečné či hruškové křížaly. Domácí psí cukroví je také perfektním dárkem pro ostatní pejskaře a vítaným zpestřením, když jdete k někomu na návštěvu. Příklady dvou vhodných receptů najdete zde: https://muj-pes.cz/vyziva/cukrovi-na-kterem-si-vas-pes-zarucene-pochutna-1920.html

Štědrovečerní večeře

Nejen štědrovečerní stůl láká libými vůněmi. I pro psy, kteří jsou naučení, že ze stolu si nesmí nic vzít, představuje sváteční stůl veliké pokušení. Netrapte své miláčky a než si sednete ke stolu, naplňte jim misku krmením. Klidně rozdělte obvyklou denní dávku do více menších porcí. Nikdy psa jídlem ze stolu nekrmte. Nejenže ho tak naučíte žebrat, ale hlavně mu můžete ublížit. Cibule, česnek, houby, hroznové víno a hrozinky, koření, rajčata, sůl, čokoláda a kakao jsou pro psy jedovaté a mohou jim způsobit velké bolesti břicha nebo i smrt. I taková superpotravina, jako je avokádo, je pro psy tabu – látka persin obsažená ve slupce a pecce poškozuje srdce, plíce a tkáně. Psům nedělají dobře ani smažené a kořeněné pokrmy. Bramborový salát se smaženým kaprem je pro ně spíš noční můra než slavnostní večeře. I tak ale můžete svým čtyřnohým přátelům připravit perfektní neotřelou večeři, po které jim bude blaze na duši i v bříšku. Třeba takový pečený kapr se speciální zdravou verzí bramborového salátu, jako je na přiložené fotce, bude trefou do černého. Inspirovat se recepty můžete v kuchařce Neštěkej a jez!, ve které autorky představují téměř 80 receptů na pamlsky a pokrmy ze superpotravin pro pejsky, které mohou jíst z velké části i lidé. Stačí si je jen dosolit a dochutit kořením. Zdraví prospěšnost receptů garantuje veterinářka MVDr. Eva Štercová, Ph.D. z Ústavu živých zvířat na Fakultě veterinárního lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno. Více na www.kucharkapropsy.cz