10.04.17 Aktuality

Přispějte Janičce na asistenta Gucciho

Z původně vodicího psa Gucciho se stal pes asistenční a přišel tak o podporu státu. Proč? Protože asistenční pes nemá v ČR stejné podmínky jako pes vodicí. Gucci půjde již na konci dubna k Janičce s kombinovaným postižením. Na jeho výcvik se skládají jednotliví dárci.


Cesta Gucciho k Janičce byla složitá. Původně se měl stát psem vodicím (a jeho financování mělo být tudíž zajištěné státem). Zdravotní stav jeho předpokládané paničky se však natolik zhoršil, že by pro ni péče o vlastního psa byla příliš komplikovaná. Gucciho jsme tedy nabídli právě se objevivší Janě. „Gucci byl pro nás tak trochu vymodlený. Hned se nám zalíbil na první pohled,“ říká Janina maminka.

Tím ovšem v Pesté společnosti vznikla situace, kdy mají na zaplacení výcviku čas už jen do konce dubna 2017. Tehdy se bude pejsek předávat do rodiny.


Asistenční pes Gucci bude Janě pomáhat uvolňovat spasmy (při pasivní canisterapii), rozvíjet jemnou motoriku a mluvení (při aktivní canisterapii). Především bude Janě přítelem a psychickou oporou, když jí někdy bude už ze všeho smutno. Gucci navíc bude velkým pomocníkem i pro rodiče v celkové péči o mladou slečnu.