11.10.14 Aktuality

Neuvěřitelný případ záchrany psů v Mladé Boleslavi

Krajské veterinární správě Státní veterinární správy pro Středočeský kraj se spolu s dalšími orgány povedlo dotáhnout do konce komplikovanou kauzu, na jejímž začátku stál podnět na týrání téměř čtyřiceti psů v centru Mladé Boleslavi.

Otřesné podmínky, v jakých zvířata musela žít, jsou patrné z přiložené fotografie. Výsledkem společné akce bylo nakonec odebrání 34 psů a jejich umístění do útulku Velas v Lysé nad Labem.

Právně složitý případ týrání psů byl ze strany dozorového orgánu úspěšně ukončen 30. září 2014, přičemž během předcházejících kontrol napočítali inspektoři neuvěřitelných 43 psů, kteří žili pohromadě v naprosto nevyhovujících podmínkách. Pro psy se našlo volné místo v útulku v Lysé, což je předpoklad k tomu, aby mohli být okamžitě odebráni.

Majitel porušil ustanovení zákona č. 246/1992 Sb. tím, že týral psy chovem v nevhodných podmínkách (v prostoru s nevhodnou zoohygienou, kde se nachází velké množství předmětů, o které se mohou zvířata poranit, přičemž ve skupině chovaných psů docházelo k vzájemnému napadání). Dále nezajistil očkování chovaných psů proti vzteklině, čímž nesplnil povinnost chovatele podle veterinárního zákona.

Potrestání muže uložením pokuty za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání je nyní v kompetenci města Mladá Boleslav. Správní řízení však ještě nebylo ukončeno, a proto nelze říci, jak velkou částku nakonec bude muset viník zaplatit. Podle zákona lze za týrání zvířat uložit fyzickým osobám pokutu až do výše 500 000 Kč. Uložení pokuty za porušení veterinárního zákona má v kompetenci Krajská veterinární správa a v tomto případně zákon hovoří o částce až 10 000 Kč.

Mgr. Petr Pejchal, www.svscr.cz