29.03.18 Aktuality

Klíšťata už útočí!

První jarní dny přímo svádí k dlouhým procházkám. Lidé ale v euforii z blížícího se teplého počasí často zapomínají na rizika, která s sebou vycházka přírodou může přinést. Realita je taková, že klíšťata jsou hrozbou již při teplotách okolo pěti stupňů. O tom jsem se včera (28. března) sama přesvědčila, když jsem svému psovi vytáhla přisáté klíště.

Veterináři se bohužel setkávají i s chovateli, kteří považují ochranu před klíšťaty za zbytečnou. Říkají si, že když se klíště objeví, tak ho prostě vytáhnou. Neuvědomují si ale, jak velké je v takovém případě riziko přenosu infekce. A to jak na zvířata, tak samozřejmě i na lidi. Ideální je tedy úplně zabránit tomu, aby se klíště přisálo. Lidé se mohou chránit vhodným oblečením a repelentními přípravky. Pro ochranu psů a koček je na trhu široká nabídka různých antiparazitárních přípravků. Preparáty mají různé formy, různou dobu ochranného působení a také různé účinné látky, které se šíří po těle psa nebo kočky různým způsobem. „Obecně lze říci, že přípravky, které se aplikují na povrch těla, tedy obojky, spreje a spot-ony neboli pipety, většinou zůstávají pouze v srsti, kožním mazu či kůži, do zbytku těla pronikají pouze minimálně, a tudíž představují menší zátěž pro organismus. V případě tablet prochází účinné substance přes játra, než se konečně dostávají do cílového orgánu, kterým je opět kůže,“ vysvětluje fungování různých typů antiparazitárních přípravků veterinární parazitoložka MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

Nepřisaje se, nenakazí!

Lymská borelióza není zdaleka jedinou nemocí, kterou klíšťata přenáší. Mezi další patří také klíšťová encefalitida, ehrlichióza, anaplazmóza či babezióza. Léčba domácích mazlíčků bývá nejen zdlouhavá, ale také drahá. K přenosu nebezpečných onemocnění od klíštěte může dojít okamžitě nebo do několika hodin po přisátí – a to jak u lidí, tak i domácích zvířat. Jakmile chovatel zabrání přisátí klíštěte, zabrání tak případnému přenosu některého z výše uvedených nebezpečných onemocnění. Jak upozorňuje MVDr. Červená, chovatelé by tedy měli při výběru vhodného antiparazitika posoudit i to, jakým způsobem funguje: „Přípravky se liší také v tom, zda jsou klíšťata usmrcena při pouhém kontaktu s ošetřeným zvířetem, nebo zda se klíště musí přisát, aby bylo zabito. Samozřejmě, pokud se klíště musí přisát, existuje zde stále riziko přenosu onemocnění. Ideální je tedy přípravek s repelentním účinkem, který klíště ochromí a zabije již při pouhém kontaktu se srstí a nedochází tak k přisátí.“ Kromě klíšťat jsou hojně rozšířenými a nebezpečnými parazity také blechy, které jsou navíc mezihostitelem tasemnice. A zdravotní riziko představují dokonce i komáři. Mezi nebezpečná onemocnění přenášená komáry patří dirofilarióza (srdeční a podkožní červivost) a leishmanióza.

Mezi chovateli jsou nejoblíbenější antiparazitární obbojky

Podle aktuálního průzkumu společnosti GfK (1) je nejvyužívanějším způsobem ochrany psů před klíšťaty a blechami speciální antiparazitární obojek. Podle průzkumu (2) ho volí až 45 % chovatelů psů. Jedním z hojně používaných produktů zastoupených na českém trhu je například antiparazitární obojek Foresto pro psy a kočky, který nabízí až osmiměsíční ochranu a navíc má repelentní efekt. Druhým nejoblíbenějším prostředkem mezi pejskaři je pipeta s roztokem ochranné dávky. Pipety (např. Advantix) zajišťují účinnou ochranu před parazity po dobu jednoho měsíce. Pak je nutné aplikaci pravidelně opakovat každý měsíc.

„Abychom si ušetřili starosti s vyndáváním klíštěte a obavy, zda nedošlo k přenosu nějaké nemoci, je opravdu na místě investovat do správné ochrany, která příliš nezatěžuje organismus našeho zvířecího miláčka, minimalizuje riziko přenosu onemocnění a působí dostatečně dlouhou dobu. Díky tomu zůstane zdraví našeho psa nebo kočky efektivně ochráněno a my si budeme moci bez starostí užívat odpočinek v přírodě,“ uzavírá MVDr. Barbora Červená, Ph.D.

 

Foto: animalhealth.bayer

1. Podle průzkumu agentury GfK Antiparazitika – průzkum mezi majiteli mazlíčků 12/2017, N=400.

2. Podle průzkumu agentury GfK Antiparazitika – průzkum mezi majiteli mazlíčků 12/2017, NDog = 240