22.05.17 Aktuality

Hrozí zavlečení vztekliny od rumunských psů?

Státní veterinární správa (SVS) zpřísní kontroly zásilek psů z Rumunska do České republiky. Při namátkové kontrole v minulém týdnu odhalila rumunskou organizaci, která posílá do ČR psy. V informačním veterinárním systému (TRACES) přitom uvádí falešné adresy příjemců a psi tak směřují neznámo kam. Z tohoto jednání je zřejmá snaha vyhnout se veterinárním kontrolám. Vzhledem k nepříznivé nákazové situaci v Rumunsku, kde se na rozdíl od ČR stále běžně vyskytuje vzteklina, se jedná o velmi nebezpečné jednání. SVS proto vyzývá veřejnost, aby rozhodně nereagovala na nabídky zvířat z ulic či útulků ze zahraničí.

SVS při namátkové kontrole zásilky psa z Rumunska zjistila, že zvíře nebylo doručené na adresu uvedenou ve veterinárním osvědčení. Příjemce uvedený v dokumentu si žádného psa neobjednal, ani mu žádný nebyl přivezen. Výpisem ze systému sledování veterinárních zásilek zvířat bylo zjištěno, že ve stejný den mělo být doručeno na různé adresy v pěti krajích ČR celkem deset psů od stejného odesílatele. Ani jedno zvíře si uvedený příjemce neobjednal a žádný pes nedorazil na deklarované místo.

Odesílatelem všech zmiňovaných zásilek je stejná rumunská organizace ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE SI CALITATEA VIETII se sídlem v Bukurešti. Všech deset veterinárních osvědčení k jednotlivým psům bylo potvrzeno rumunským veterinárním lékařem. Vzhledem k výše uvedenému SVS kontaktovala rumunské dozorové orgány s cílem prošetřit případy a při kontrolách se zaměří na kontrolu nelegálních dovozů psů.

„Upozorňujeme, že i v rámci obchodování na společném trhu EU musí všechny veterinární zásilky splňovat předpisy. Každou zásilku musí doprovázet dokumenty uložené v systému TRACES,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Týká se to samozřejmě i psů či koček určených k prodeji. Jedině tak lze zaručit, že obchodovaná zvířata nebudou šířit infekce a nebezpečné nákazy. „V případě nesplnění veterinárních požadavků při přesunu zvířat hrozí fyzické osobě sankce až 20 000 Kč a právnické osobě až jeden milion Kč,“ dodal Semerád.

Vzteklina je pro člověka a další živočichy smrtelně nebezpečná nákaza. Česká republika je od roku 2004 oficiálně uznaná jako země prostá této nákazy. Vymýtit toto nebezpečné onemocnění se podařilo především díky vakcinačnímu programu. V jeho rámci ČR v letech 1989 – 2009 vakcinovala volně žijící lišky, které jsou přirozeným nejrozšířenějším hostitelem vztekliny. Podle údajů OIE (Světové organizace pro zdraví zvířat) každým rokem vzteklina zabíjí ve světě až několik desítek tisíc lidí. Nejčastěji se jedná o děti v rozvojových zemích pokousané psem. Na rozdíl od ČR se v Rumunsku vzteklina stále vyskytuje a země proto nemá status země prosté nákazy. Boj proti vzteklině je zde problematický vzhledem k přítomnosti smeček toulavých psů. Státní veterinární správa již v uplynulých letech řešila problémy spojené s pašováním psů z této země do ČR.

Text: Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS, www.svscr.cz

Foto: pixabay.com