23.09.15 Aktuality

Catahouly z celé Evropy se představí na Mitrovském dvoře

Na konci září se v Mitrově na Vysočině bude konat výjimečná událost: poprvé v historii se na evropském kontinentu sejdou majitelé louisianských leopardích psů, aby na velké mezinárodní akci předvedli své svěřence a výsledky jejich výcviku pod dohledem oficiálních amerických rozhodčích organizace NALC (National Association of Louisiana Catahoulas), která vede celosvětový registr chovu louisianských leopardích psů.

 

Louisianský leopardí pes je americké plemeno, které vzniklo s největší pravděpodobností křížením místní populace psovitých šelem se psy, které na americký kontinent přivezli evropští osadníci. Psi mají i své indiánské jméno Catahoula podle stejnojmenného jezera ve státě Louisiana. K hlavním charakteristikám těchto psů patří vysoká inteligence, silný teritoriální pud. Jsou tedy dobrými hlídači, a protože se dobře snášejí s ostatními zvířaty, především koňmi, jsou často využívání na amerických rančích jako pomocníci honáků dobytka a také lovců. Jsou to ale univerzální pracovní psi. Catahoula má duši vlka, rychlost greyhounda, sílu mastifa a asertivitu beaucerona.

Pověstná neohroženost

Při práci s dobytkem se projevuje jejich jedinečný pracovní styl, když s mnohasetkilogramovými obry komunikují neohroženě „tváří v tvář“, když se snaží přihnat zpět ke stádu zaběhnutý kus nebo se snaží udržet stádo na jednom místě. V Evropě se Catahouly často využívají také jako psi záchranářští.

Ideální prostředí

Když evropští majitelé leopardích psů hledali na starém kontinentu místo, kde by mohli uspořádat setkání za podmínek co možná nejvíce se blížících těm v USA, objevili na české Vysočině ekologický statek Mitrov, který se zaměřuje na chov masného dobytka plemene Aberdeen Angus a zároveň disponuje speciálním sportovním areálem pro westernové sporty. Na nich jezdci na koních, novodobí kovbojové a „cowgirls“, měří dovednosti své a svých koní při práci se stádem telat. A protože je jedním ze „zaměstnanců“ statku Mitrov je i čtyřletý louisianský leopardí pes Camano Island´s Elmo a současně zde již od roku 2012 probíhají pravidelně workshopy specializované na testy vloh a práci honáckých psů pod záštitou EALC (European Association of Louisiana Catahoulas), bylo rozhodnuto o tom, že se historicky první mezinárodní setkání majitelů tohoto plemene s podporou NALC uskuteční v areálu Mitrovského dvora  od 24. do 28. září 2015.

Na co se můžete těšit?

Účast na akci potvrdili majitelé Catahoul z Německa, Rakouska, Holandska, Polska, Rumunska, Slovenska a České republiky. Psi budou soutěžit např. v mantrailingu, (záchranné stopování, kdy pes sleduje individuální pachovou stopu člověka). Tato dovednost je oceňována především u psů cvičených pro záchranářské práce. Podobnou disciplínou je SAR (Search and Rescue, volné vyhledávání osob). Část účastníků předvede své psy při práci s dobytkem, k vidění bude ale i soutěž v poslušnosti (obedience) nebo bikejöringu, kdy pes v postroji za sebou táhne jezdce na kole nebo na koloběžce. Velká část účastníků přijede představit své psy pouze z hlediska exteriéru, jednoho z kritérií určující vhodnost pro další chov.

Celá akce je přístupná i široké veřejnosti, vstup do areálu Mitrovského dvora je po všechny čtyři dny volný s podmínkou mít případně vlastního psa vždy na vodítku. Ve čtvrtek a v pátek budou probíhat registrace a aktivity v okolí Mitrova, hlavní soutěže jsou na pořadu o víkendu: v sobotu to budou dobytkářské disciplíny vč. doprovodného programu , v neděli pak samotná výstava.

Doprovodný program

V sobotu 26. září bude připraven doprovodný program akce: v aréně Mitrovského dvora proběhnou ukázky westernových disciplín (rodeo) a synchronizovaná jízda šesti jezdkyň na koních, to vše pod hlavičkou Team Penning & Roping Association. V dopoledních hodinách v sousedství soutěžní arény proběhnou farmářské trhy s nabídkou regionálních potravin a produktů.

Součástí areálu je i prodejna masa a masných výrobků z ekologické produkce statku Mitrov, venkovní stránek s občerstvením a vyhlášená steaková restaurace.

CO: Mezinárodní výstava Louisiana Catahoula
KDY: 24. – 28. 9. 2015
KDE: Mitrovský dvůr, Mitrov, okres Žďár nad Sázavou, Česká republika