22.05.17 Aktuality

284 jorkšírů na jednom místě

V pražském parku Parukářka se v neděli 14. května konal druhý ročník Mezinárodního dne jorkšírů. Na akci dorazili chovatelé z celé republiky a se svými mazlíčky pokořili rok starý rekord, kdy se v Parukářce sešlo „pouhých“ 196 zástupců tohoto populárního plemene. Tento rok sem přivedli chovatelé celkem 284 jorkšírů, čímž byl rekord překonán o 88 psů.

„Jorkšíři jsou jedno z pěti nejpopulárnějších plemen v Česku. Je skvělé, že se majitelé o své psy zajímají, sdílejí na akci své zkušenosti o jejich chování a věnují jim takovou péči,“ říká Pavla Bartošíková ze společnosti Royal Canin, organizátorka akce. Zároveň vyjádřila své nadšení ze značného přírůstku oproti minulému roku.

To ale nebyl jediný rekord, který byl během nedělního odpoledne stanoven. Organizátorům akce se totiž podařilo vytvořit jeden úplně nový rekord – 224 jorkšírů registrovaných za 100 minut. „Druhý ročník mezinárodního dne jorkšírů překonal naše očekávání, 224 registrovaných jorkšírů za prvních 100 minut představuje průměr pouhých 27 vteřin na každého nově příchozího psa. To je úžasné číslo, v které jsme ani nedoufali,“ raduje se Bartošíková a dodává: „Nešlo ale pouze o rekordy. Spojili jsme se totiž s útulky Psí záležitosti z. s. a Záchranné depozitum pro psy Beruška, které prezentovaly své opuštěné pejsky přímo na akci. Jednomu z nich se dokonce podařilo hned najít nový domov.“ Všichni účastníci, kterých na Parukářce bylo více než 650, mohli útulkům přispět na provoz. Na ten přispěla také společnost Royal Canin, která tuto akci každoročně organizuje.

Průběhem akce provázel známý český moderátor Honza Musil a pejskaři se kromě jiného mohli bezplatně poradit s veterináři, odborníky na výživu i psychiku svých domácích mazlíčků, což běžně stojí nemalý finanční obnos. Zároveň si mohli zástupci této oblíbené psí rasy proběhnout agility park, nebo si se svými majiteli vyzkoušet stále populárnější canicross.