12.05.17 Život se psem

Život se psem může děti ochránit před alergiemi a obezitou

Univerzita v Albertě uskutečnila výzkum, z něhož vyplynulo, že přítomnost psa v domácnosti může u dětí v raném dětství změnit střevní mikrobiom, což stimuluje jejich imunitu.

Potřebujete přesvědčit partnera, že pořídit si psa k malým dětem je dobrý nápad? Vysvětlete mu všechna pozitiva, která život s čtyřnohým mazlíčkem přináší. Kromě toho, že děti získají společníka na hraní, mohou psi zlepšit i jejich zdraví.

Nová studie z Univerzity v Albertě ukázala, že děti z rodin s domácími zvířaty (z nichž 70% byli psi) vykazovaly vyšší úrovně dvou typů mikrobů spojovaných s nižším rizikem rozvoje alergických onemocnění a obezity. Během experimentu se zkoumaly exkrementy kojenců. Množství dvou bakterií (Ruminococcus a Oscillospira) ve vzorcích se dvojnásobně zvýšilo, když měla rodina psa. Nejnovější poznatky od Anity Kozyrskyj (jedna z předních světových odbornic na mikroorganismy, které žijí v trávicím traktu lidí a zvířata) a jejího týmu dokazují, že u dětí, které vyrůstají se psem, se vyskytuje v nižší míře astma. Teorie říká, že když je dítě během raného dětství vystaveno ve větší míře nečistotám a bakteriím, které se vyskytují například v psí srsti a na tlapách, stimuluje se imunita. Vědecký tým navíc potvrdil, že i kontakt těhotné ženy se psem, pomáhá. Pes tak ovlivňuje střevní mikrobiom dítěte i nepřímo (od psa k matce na nenarozené dítě) během těhotenství i dále v prvních třech měsících života dítěte.

Foto: pixabay.com