03.10.15 Život se psem

Záchranářští psi: tvrdě trénují, aby zachraňovali naše životy

Záchranářští psi jsou nepostradatelnými pomocníky při různých druzích katastrof. Málokdy si ale uvědomujeme, co stojí jejich výcvik, a že nejen lidští záchranáři, ale i ti zvířecí mají svá jména a příběhy. O své zážitky se s námi podělili spoluorganizátoři Search Patrol 2015 a členové Horské služby, kteří se svými psími hrdiny na našem území pravidelně zachraňují oběti zasypané lavinou.

 

Obecné představě záchranářského psa odpovídá německý ovčák, skutečnost je však taková, že plemeno nehraje při výběru psa pro záchranářský výcvik hlavní roli. Mnohem důležitější je chuť do práce, temperament a v neposlední řadě vztah k cvičiteli, který musí být naplněný důvěrou.

Jaký je záchranářský pes?

Už od štěněte se vyžaduje absolutní vyrovnanost, pes nesmí být bázlivý nebo naopak agresivní. Zvuky jako výstřel, hluk stavebního stroje nebo motorové pily, kterých se zvířata obvykle děsí, nechávají psy záchranáře klidnými. „Na takto specializované psy jsou kladené obrovské nároky ohledně jejich fyzické kondice. Jen odolná psychika nestačí, tito psi mají fyzičku srovnatelnou s lidskými vrcholovými sportovci,“ dodává Lucia Repová z Royal Canin. Další důležitým faktorem při výběru budoucího psa záchranáře je jeho velikost. Psovod musí svého psa unést, bude jej v budoucnu vysazovat, zvedat a předávat. K záchranářskému výcviku jsou proto nevhodná extrémně velká nebo malá plemena.

Těžko na cvičišti…

Chcete vycvičit záchranáře? Abyste společně se psem vytvořili profesionální tým, na výcvik si vyhraďte až dvě hodiny denně. První dovednost nad standardní výcvik, kterou bude muset pes zvládnout, je štěkání na povel, tím ale trénink pouze ve dvou končí. „Záchranářský výcvik se neobejde bez kvalitního figuranta. Ten je důležitý, aby ve cvičeném psu vzbudil maximální motivaci a v pravý okamžik psa správně odměnil. Zjednodušeně řečeno, výcvik záchranných psů je jako hra na schovávanou.“ uvádí Martin Brandner ze Sar-dog.cz, školy pro výcvik psů a psovodů.

Záchranářský pes se v průběhu výcviku připravuje také na extrémní podmínky, se kterými se během výkonu svého povolání může setkat. Na cvičišti proto narazíte na houpačku, žebřík, pohyblivou lávku i tunel. Tyto speciální „atrakce“ mají za úkol připravit psa na nezvyklé situace, kdy bude muset překonávat nečekané překážky. Pes se učí i skokům do dálky a také chodit ve speciálních botičkách – aby si nerozedřel tlapky o případné střepy. Tréninková hledání také probíhají ve skutečných zbořených objektech.

Velký výdej energie vyžaduje i její příjem

Záchranářské akce leckdy trvají několik hodin a od psů tak vyžadují maximální nasazení a vynikající fyzickou kondici. „Takto vytížení psi potřebují speciální krmivo s nadprůměrným obsahem živin, proteinů a vlákniny. Je nutné vybrat krmení s vhodným obsahem mastných kyselin a sacharidů pro dodání energie při extrémní námaze. Za služby, jež nám takto trénovaní a namáhaní psi poskytují, je kvalitní strava základním a nezbytným druhem odměny,“ vysvětluje Lucia Repová.

I psi se mohou specializovat

Záchranářští psy mohou skládat celou řadu zkoušek, které jsou jakýmsi ukazatelem vycvičenosti/ připravenosti. I mezi psy najdeme specialisty. Stejně jako u lidí zde platí, že pokud chtějí psi v něčem vynikat, je třeba se specializovat.

O jeden z nejsilnějších příběhů ze své praxe se podělil Martin se školy Sar-Dog.cz a spoluorganizátor akce Search Patrol:

Noční pátrání po tříletém klukovi

V listopadu roku 2010 několik málo dní po mediálně známém pátrání po Aničce z Prahy jsem byl v noci okolo 23 hodiny povolán na pomoc při pátrání po pohřešovaném tříletém chlapci v severočeském Hrádku nad Nisou. Okamžitě jsme se sbalili a s tehdy šestiletou labradorkou Bárou, která měla platný atest MV plošného vyhledávání, jsme vyrazili. Po překonání 230 km vzdálenosti jsme byli na místě v jednu hodinu po půlnoci. Již zde zasahovali záchranné kynologické týmy SDH Hejnice. Velitel kynologů mně vysvětlil momentální situaci a my se s Bárou připojili k pátrajícím týmům. Procházeli jsme široké okolí chlapcova bydliště, prohledávali jsme louky, lesy, opuštěné továrny až do rozednění. Při průzkumu již nefunkční továrny se začala Bára na jednom místě podivně chovat. Okamžitě jsem měl před očima mého syna, kterému tou dobou byly shodou okolností také tři roky. Při hledání malých dětí se vám hlavou honí všelicos. Bára po chvilce místo přestala řešit a my se mohli přesunout dále. Ráno se začali sjíždět další psovodi: Městská policie Praha, Horská služba, SZBK, také mantraileři (speciální stopaři) a Vodní záchranná služba. Během dopoledne pokračovalo rozsáhlé pátrání, během něhož byla nalezena jedna chlapcova bota nedaleko jeho domova. Jelikož nedaleko jejich domu protéká Lužická Nisa, bylo pátrání zaměřeno právě na prohledávání řeky. Záchranní psi byli převeleni ze vzdálených terénů k řece, aby prověřili břehy a řeku, když v ten okamžik Vodní záchranná služba objevila ve vodě chlapcovo bezvládné tělo, které bylo přikryté dřevěnou deskou. I když hledanou osobu psi nenašli, odvedli obrovský kus práce. Díky nim jsme mohli prohlásit: „V přidělených prohledávaných terénech se pohřešovaná osoba nenachází.“

Pozvánka na akci

Více o činnosti Sar-Dog.Cz a průběhu mezinárodního setkání psovodů záchranných psů a extrémního závodu Search Patrol 2015 a Horské záchranné služby se můžete dozvědět 13. října 2015 na Karlově náměstí v Praze od 14:00 do 18:00. Zkušení trenéři představí své psi a názorně předvedou ukázky výcviku. Zapojit do výcviku se budete moci i vy se svým čtyřnohým miláčkem, stejně jako vyhrát ceny od pořadatelů akce a velkých podporovatelů záchranářských psů – společnosti Royal Canin.