21.11.16 Život se psem

Reprodukční cyklus fen

Skládá se ze čtyř období – anestru, proestru, estru a metestru. Každých šest měsíců, u některých plemen jen jednou v roce, feny hárají. V této době jsou plodné a pro psí samce velmi přitažlivé.

Anestrus: Tak se označuje doba pohlavního útlumu mezi háráními. Trvá tři až pět měsíců, u některých plemen déle (většinou se jedná o tzv. primitivní plemena).

Proestrus: Je počátkem hárání a je provázen výtokem krve (barvením). Váčky (folikuly) s vajíčky dosahují zralosti přibližně za devět dnů. V tomto období se většina fen odmítá pářit. Jestliže by pes od namlouvání chtěl přejít ke krytí, fena ho bude od sebe odhánět a vrčet. Samozřejmě však existují výjimky, kdy některé nedočkavé feny už mohou spolupracovat, ovšem během proestra nemůže dojít k oplodnění.

Estrus: V této době hárání jsou feny ochotné k páření a samy k tomu psy vybízejí. Krvácení se mírní a výtok bledne. Období svolnosti k páření trvá u feny od čtyř do sedmi dnů, kdy dochází k ovulaci. Jedním ze znaků je i „nastavování“ na páření, ocas se stáčí ke straně. Některé feny na sebe začnou výrazněji upozorňovat, mohou být neposlušné a snaží se vyhledávat psy, ke kterým se chovají vstřícně. Koncem tohoto období má výtok nahnědlou barvu.

Metestrus: Jedná se o období, kdy je děloha připravena na zabřeznutí. Jestliže však nedošlo k oplodnění, tato fáze rychle přejde k anestru. Někdy může dojít k prodlouženému metestru – falešné březosti. Pokud fena zabřezne, pokračuje metestrus až do porodu štěňat.

 

Zdroj: Ryan O´Meara, Úžasní psi, Metafora, 2011