29.04.17 Život se psem

Průzkum mezi chovateli na téma antiparazitika

Vnitřní i vnější parazité psů a koček jsou nepříjemným problémem, který se týká každého zvířete, respektive jeho chovatele. Češi jsou známí svou náklonností k chovu domácích mazlíčků, což potvrdila i aktuální statistika.

Podle průzkumu agentury GfK Antiparazitika (průzkum mezi majiteli mazlíčků 12/2016, N=500), ze kterého vzešlo, že 38 % domácností v ČR má psa, 25 % kočku a 14 % má psa i kočku zároveň. Z průzkumu dále vyplynulo, že 84 % majitelů psů a koček má povědomí o tom, že se některá onemocnění mohou přenášet ze zvířat na člověka. I proto je důležité domácí mazlíčky před parazity chránit, přičemž záleží i na výběru vhodného přípravku. Dle průzkumu mezi chovateli by 94 % z nich zvolilo repelentní přípravek, tzn., že parazit se nemusí přisát, aby zahynul. A 88 % domácností by změnilo nakupovaný produkt ve prospěch produktu repelentního.

Psí vs. kočičí chovatelé

Obecně by se dalo říct, že chovatelé psů jsou o trochu zodpovědnější než chovatelé koček. 57 % domácností se psy používá produkty jak proti vnitřním, tak proti vnějším parazitům. V domácnostech s kočkami používá produkty proti vnitřním a vnějším parazitům 51 % domácností. Z těch, co kupují: 83 % majitelů psa nebo kočky kupuje produkty proti vnějším parazitům preventivně. Proti vnitřním parazitům kupuje 92 % majitelů psa nebo kočky produkty, i pokud neřeší akutní problém zvířete.

Repelence je prvním krokem prevence

Chovatelé mají v dnešní době na výběr z mnoha přípravků určených k ochraně zvířat před klíšťaty, blechami a dalšími vnějšími parazity. A orientovat se v tak široké nabídce nemusí být vždy jednoduché. „Jedinou správnou a účinnou prevencí je správné použití antiparazitik. Zde se nabízejí dvě doporučovaná řešení. Jednou možností je použití obojků s dlouhodobou účinností, např. Foresto pro psy a kočky. Tento obojek zabíjí klíšťata a hubí blechy až po dobu 8 měsíců. Druhou možností je pravidelná aplikace spot-on přípravku, roztok na kůži, např. pipety Advantix, která je určena pouze pro psy (pro kočky je toxická). Advantix zajišťuje účinnou ochranu před klíšťaty, blechami, komáry a dalšími parazity po dobu jednoho měsíce. Pak je nutné jeho aplikaci pravidelně opakovat každý měsíc. Oba preparáty vykazují kromě antiparazitárního účinku také repelentní účinek. Přípravky tedy klíšťata zabíjejí ještě před tím, než se stihnou přisát a nedojde tak k přenosu některého z nebezpečných onemocnění,“ shrnuje možnosti prevence s repelentním účinkem MVDr. Radek Protiva z plzeňské ordinace RPVET.

Blechy a klíšťata jsou celoročním problémem

Klíště může svou oběť nakazit lymskou boreliózou, babeziózou a ehrlichiózou. Jedná se o závažná onemocnění, a proto je důležité dbát na to, aby klíště nemělo nejmenší šanci se přisát. Ideální volbou jsou tedy přípravky s repelentním účinkem, které zamezují přisátí klíštěte, a tudíž i nákaze jednou z výše zmiňovaných nemocí. Dalším z řady nebezpečných parazitů psů i koček je blecha. Blechy kladou svá vajíčka do zvířecí srsti, ta pak ve většině případů vypadnou a dostávají se tak do okolí zvířete. Celkově se jen 5 % těchto parazitů vyskytuje v kožichu zvířete, zbylých 95 % blech žije ve zvířecích pelíšcích, na kobercích či v sedačkách v obýváku. Blechy mohou přenášet různá virová i bakteriální onemocnění a většina zvířat také trpí alergií na bleší kousnutí, která se projevuje intenzivní svědivostí. Blecha může jednoduše přeskočit i na člověka, a i proto je na místě řešit u psů a koček i prevenci před blechami. Krom těchto nepříjemností je blecha také mezihostitelem dalšího parazita – tasemnice. Tím pádem je přenos tohoto vnitřního parazita vcelku jednoduchý, a to doslova „jedním skokem“. Důležité je psy i kočky chránit nejen před tasemnicemi, ale i proti ostatním vnitřním parazitům, jako jsou měchovci, tenkohlavci nebo škrkavky, a to odčervováním.

Frekvence odčervení

Průzkum GfK poukázal na to, že si 69 % chovatelů myslí, že odčervuje domácího mazlíčka správně, tedy dostatečně často. Realita je však jiná. Celých 41 % majitelů odčervuje pouze dvakrát ročně, což je naprosto nedostatečné. Jen 20 % majitelů mazlíčků odčervuje správně, tedy čtyřikrát za rok.