17.10.16 Život se psem

Když se jídlo stane utrpením

Já na to nemám. Jsem slabá, hrozně, hrozně slabá. Ona na mě zase kouká těma nejroztomilejšíma očima a já vím, že jí zase podlehnu. Kouknu se na přítele, zda nekouká, a nenápadně jí hodím něco dobrého z talíře. No vlastně mám vždy připraveno něco, kde není sůl, aby to vypadalo, že jí dávám své jídlo a přitom má jiné. Ale i tak.

Šiba ví, že mě má dokonale omotanou kolem prstu. Už sedm měsíců jsem se v klidu nenajedla. Ale copak to jde? Jak mohu jíst, když ona vedle mě sedí a tak smutně kouká? Tak hrozně smutně, ukřivděně, nešťastně. A když ví, že psychické vydírání dnes nezabere, tak si pro jistotu štěkne.

Když sedím v křesle a jím, tak mi dá čumáček na nohy a jen smutně kouká. Jako kdyby týden nežrala. A já jí to snad i věřím. Občas si stoupne na zadní, opře se předními o mé nohy a propichuje mě pohledem. A mě to bolí, puká mi srdce. Moc jí to chci dát, ale vím, že jí lidské jídlo škodí. Nemohu, nemohu, musím být silná. Odlomím jí centimetr z kůrky chleba a ona i za ten malý drobeček je vděčná. Takhle už to dál nejde. Jak je možné, že u přítele neloudí? On je silný, nedá se zlanařit, ale já jsem tak slabá, tak moc slabá. Vezmu talíř a odcházím s ním do kuchyně a ona jako ocásek jde za mnou. A já mám pořád hrozné výčitky, že já jedla. Vracím se zpět a ona mě zase následuje. Jako by věděla, jak trpím a ještě víc mě v tom chtěla vykoupat.

A pak si vleze do pelíšku a už jí vůbec nezajímám. Najednou nemám místo v jejím světě, teď už se věnuje něčemu jinému. Ale to byl teprve oběd. Ještě mě to samé čeká u svačiny a večeře. Zas budu slabá, zas budu plně v moci šiby. Již není cesty zpět…

Text a foto: Miroslava Kohoutová

Více článků nejen o plemenu shiba-inu najdete na www.zivotseshibainu.cz