12.04.14 Život se psem

Ideální rodinný pes?

V posledních deseti letech zaznamenali retrívři, konkrétně labradorský a zlatý retrívr, ohromný vzestup popularity. Říká se o nich, že jsou vždy milí, milují děti, jsou stateční a lehce se vychovávají...

Ačkoli se tyto přívlastky připisují mnoha rasám, retrívři se obecně považují za dokonalé rodinné psy. Bohužel tato skutečnost vyvolala obrovský boom, který těmto plemenům spíše uškodil, než prospěl. A to nejen nekontrolovatelným množením psů bez PP. O všech retrívrech totiž platí, že jsou to psi, kteří byli vyšlechtěni pro lovecké účely. I když mají být méně samostatní a více pracovat s člověkem, stále jsou to psi, kteří potřebují zaměstnat. Jejich velkou výhodou je skutečnost, že se dají poměrně snadno motivovat a velmi rádi spolupracují s člověkem. Ovšem jejich výchově je potřeba věnovat dostatek času, stejně tak se jim musí umožnit dostatečné vyžití, aby mohli žít takový život, jaký si zaslouží.

 

Mají rádi děti

Říká se o nich, že „mají rádi děti“. Ano, skutečně v obecném pojetí je mají moc rádi, to však neznamená, že si od nich musí nechat všechno líbit. Každé štěně, které odmala vyrůstá s dětmi a dobře se s nimi socializuje, s nimi pak bude mile zacházet. Ovšem aby vše probíhalo bezproblémově a harmonicky, je potřeba dbát na výchovu a důslednost nejen u psa, ale především u dětí. Vždyť i psi jsou živé bytosti, které cítí bolest, takže neustálé tahání hodného retrívra za uši nebo ocas by se dětem nemělo tolerovat.

 

Co je to rodinný pes?

Podobně jako v podstatě neexistují „bojová plemena“, neexistují ani „rodinná plemena“. Vždyť všechny rodiny jsou navzájem také velmi rozdílné. Sportovně založená rodina, jejíž členové jsou nesmírně aktivní, podnikají výlety na kole apod., ocení aktivnější a pohyblivější plemena. Rodiny typu „kavárenských povalečů“ budou preferovat spíše menšího společenského psíka s klidnější povahou. K dispozici máme přes tři sta nejrůznějších psích plemen, takže si každý přijde na své podle individuálních tužeb. Samozřejmě, volba není úplně jednoduchá a vše je nutné pořádně dopředu promyslet. Pokud má však rodina představu, že „dokonalý“ rodinný pes by neměl klást moc velké nároky na čas, potřebu vykonávat jen na zahradě, neměl by dělat nepořádek a měl si nechat od dětí úplně vše líbit, máme špatnou zprávu – takový pes neexistuje! Každý pes si z vašeho času denně ukrojí dvě až tři hodiny, znečistí byt, občas něco zničí nebo rozkouše... To je naprosto normální. Ale také všem členům rodiny přinese mnoho radosti. Ať už se rozhodnete pro retrívra nebo jiné plemeno, pamatujte, že každý pes vyžaduje řádnou výchovu v přátelské a milující atmosféře a samozřejmě také dostatek pohybu na pravidelných procházkách. Zahrada mu rozhodně nestačí.

 

Zdroj: Psi, kteří štkají, nekoušou?, Imke Niewöhner, Grada, 2009, www.grada.cz