09.11.13 Život se psem

Hledání pytlíku s pamlsky

Při této hře se pes naučí procvičovat svůj vynikající čich, soustředit se na hledání a nakonec získá i něco, co je pro něj velmi důležité – potravu. Na dlouhých procházkách to bude příjemné zpestření pro vás oba.

Ještě dříve než začněte, připravte si stopovací vodítko a dostatečné množství voňavých pamlsků v látkovém pytlíku (velikost uzpůsobte plemeni, čivavě stačí opravdu miniaturní pytlíček). Můžete použít speciální sáček na pamlsky. Pejskovi ho ukažte a odměňte ho za nějaký správně provedený cvik, aby věděl, jakou pochoutku máte u sebe. Pes se pak bude o pytlík velmi zajímat. V tento moment nastala ideální chvíle pokročit ve cvičení. Hoďte pytlík kousek před sebe a nechte psa, aby se za ním rozběhl. V ideální situaci ho zvedne, v tom případě ho pochvalte a vraťte se zpátky na výchozí místo. Pes, protože je na vodítku, půjde automaticky s vámi. Jestliže jde, pochvalte ho, vezměte mu pytlík a odměňte ho pamlskem ze sáčku. Jestliže zůstal na místě a nejde s vámi, mírně ho na vodítku přitáhněte. Když se s vámi dobrovolně vrací na místo, odkud jste sáček hodili, a odevzdává vám ho, můžete pomalu přejít na hru, kdy pytlík nebudete házet, ale schováte ho (zpočátku nějak viditelně, později na místo, které pes neuvidí). Je ideální, pokud přitom používáte nejen slovní povely, ale zároveň i vizuální signály (gesta rukou).

Pokračujeme

Nejprve psa seznamte s tím, co bude vlastně hledat – sáček pamlsků. Dejte mu povel „sedni“ a položte sáček přibližně do vzdálenosti 5 metrů tak, aby byl částečně schovaný. Poté, co vydáte povel „hledej“ smí pes vyběhnout směrem ke „ukrytému“ pytlíku. Jestliže ho „objeví“, velmi radostně ho pochvalte, můžete ho i odměnit. Pokud vám pytlík zpátky nepřinese, opakujte s ním celou hru na dlouhém vodítku, abyste ho měli pod kontrolou. Samozřejmostí je, že necháte psovi dostatek času, aby mohl sáček objevit. Velmi důležité je osvojit si pravidlo, že nesmíte stále dokola opakovat povel „přines“ nebo „hledej“. Povel dejte psovi jen v případě, že máte pocit, že je bezradný a tápe. V takovém případě ho přivolejte zpátky k sobě, dejte mu znovu povel a rukou mu naznačte směr, kterým má hledat. Postupně můžete zvyšovat vzdálenost schovávaného předmětu. Pes by měl při každém pokusu hledanou věc správně najít a být pochválen. Důležité je naučit psa také trpělivosti, aby čekal na místě po dobu, kdy vy budete schovávat sáček s dobrůtkami.

Zdroj: Pes výcvik hrou a sportem, Kristen Wolf, nakladatelství Vašut, 2010