28.05.13 Život se psem

Asistenční psi: superhrdinové všedního dne

Psi jsou právoplatnými členy mnoha domácností. Pro někoho však nejsou jen mazlíčky, kteří svého pána vítají po příchodu z práce. Někomu pomáhají natolik, že si život bez nich nedokáže představit.

Asistenční pes je superhrdina. Neumí sice létat či zachraňovat lidi z hořícího mrakodrapu, přesto se jeho pomoc pro lidi s tělesným postižením rovná hrdinskému činu. Díky němu totiž můžou žít lidé se zdravotním postižením nezávisle. „Pro psího asistenta není problém sundat ponožky, otevřít dveře, podat klíče. Dokáže polohovat na posteli, pomůže při záchvatu. A také to jsou skvělí společníci,“ vysvětlil Ivan Benda z brněnské Ligy vozíčkářů. Ta psy cvičí a zároveň v mediální kampani, jejíž tváří je právě superhrdina Batdog, upozorňuje veřejnost na užitečnost jejich práce. Zároveň zajišťuje prostřednictvím dárců i náročné financování, na něž nepřispívá stát ani pojišťovny.

Liga vozíčkářů už předala pět asistenčních psů. „Labi mi pomáhá zvládat záchvaty a uvolnit svalové křeče. Co mě ale nejvíc překvapilo, byl zážitek z nedávné vycházky,“ líčí paní Anna. Vyjely si s labradorkou Labi do lesa, na cestě však upadla a nemohla vstát, má totiž nervosvalové potíže. Pes se pevně postavil k paničce, aby se mohla opřít, ale nerovný terén to nedovolil. „Labi tedy odběhla do lesa a přinesla klacek. Byl příliš tenký, zlomil se. Labi odběhla znovu a přitáhla pevnou větev, o kterou jsem se už zapřela, vstala a použila jí jako hůl při cestě domů “ chválila ji panička.

Další fenka zlatého retrívra Ebi pomáhá v Ostravě dvanáctiletému Patrikovi, který je po vážné nehodě těžce ochrnutý. „Masíruje mu bříško, hraje si s ním a hřeje ho. Pomáhá i mamince, přinese plenu nebo otevře dveře, když jedou ven s kočárem. V současnosti cvičíme fenku Báru pro klienta Josefa, který má roztroušenou sklerózu.“ dodal trenér Ivan Benda. Zájemci (se zdravotním hendikepem) o bezplatné získání asistenčního psa se můžou s důvěrou obrátit na Ligu vozíčkářů. Kontakty i další informace o této neziskové organizaci jsou k dispozici na www.ligavozic.cz

Výcvik psích pomocníků může podpořit každý. Stačí sledovat Batdoga na facebooku, na stránkách www.batdog.cz, nebo přispět na výcvik psích superhrdinů prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS PESASISTENT zaslanou na telefonní číslo 87 777. Služba stojí 30 Kč, psí hrdinové od vás dostanou 27 Kč.