21.06.16 Život se psem

5 tipů, jak si užít pohodové léto se psem

Teplé počasí přináší nástrahy nejen lidem, ale i našim čtyřnohým miláčkům. V následujícím textu najdete 5 praktických tipů, se kterými bude léto pro pejsky příjemnější.

 

Ostříhat, nebo neostříhat?
Může se zdát logické, že ostříhaný pes snáší letní vedra lépe než ten dlouhosrstý, opak je ale pravdou. Delší chlupy naopak v létě pomáhají zvíře ochlazovat, „držet ho ve stínu“ a udržovat termoregulaci. Pokud ho ostříháte úplně na krátko, může hrozit rychlé přehřátí, úpal nebo spálená kůže od sluníčka. Naháče natírejte krémy s vysokým UV faktorem.

Správná životospráva
Pokud v létě krmíte pouze suchými granulemi, měl by mít pes k dispozici opravdu dostatečné zásoby vody. Krmení si vždy rozvrhněte tak, aby byl po něm minimálně hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit komplikace (torze žaludku). Když jdete se psem na delší procházku, vezměte mu s sebou lahev s vodou a misku, takže bude mít neustálý příjem vody a nemusí pít z nečistých kaluží. V létě také kontrolujte kvalitu psích konzerv. V horku se mohou rychleji kazit.

Jak správně psa ochladit?
Psi nemají potní žlázy, tak se ochlazují tím, že zrychleně dýchají a vyplazují přitom jazyk. Během extrémních teplot není dobré chodit se psem na přímé sluníčko. Dopoledne ho nechte jen tak ve stínu rychle proběhnout na krátkých procházkách, delší venčení si nechte na večerní hodiny. Doma psa nechávejte v dobře větraných prostorech s dostatkem čerstvé vody. Nemáte-li možnost ho vykoupat ve vodě, umyjte mu vlažnou vodou alespoň tlamu a tlapky. Pro velmi náchylné psy existují také speciální chladící vesty.

Koupání v přírodě
Oblíbenou letní činností je koupání v rybnících, pískovnách nebo moři. Psa se nebojte do vody pustit, ale dejte pozor, aby se šel koupat tam, kde je bezpečný vstup. Lepší je časovat koupání píše na odpolední hodiny, protože samotné plavání je pro psy náročná činnost a na přímém sluníčku by se mohli rychle unavit. Pokud se s pejsky koupete v moři, dejte pozor, aby vodu nepili. Slaná voda má projímavé účinky.

Bezpečná jízda autem
Léto je také doba častých výletů autem. Dlouhé cesty mohou být pro psa velmi náročné, nezapomínejte proto dělat častější zastávky, aby se mohl proběhnout. Před cestou ho důkladně vyvenčete. Klimatizaci v autě nastavte tak, aby nebyl rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou více jak 7°C. Psa nedávejte na přední sedačku. Nejlépe ho přepravujte v kufru auta, který je ohraničený mříži. Případně můžete využít zadní sedačku, kde psa připoutáte bezpečnostními pásy za speciální postroj pro psy. Menší pejsky lze přepravovat v cestovní fixační přepravce.