14.07.14 Život se psem

10 tipů, jak zlepšit váš vztah se psem

Vztahy mezi lidmi se v mnohém podobají vztahu mezi člověkem a jeho psem. Aby vzájemné pouto vzkvétalo, je o něj potřeba pečovat. Článků na téma, jak zlepšit vztahy s partnerem, manželem či rodiči, bylo napsáno už mnoho. Dají se rady aplikovat i na mezidruhové přátelství? V podstatě ano :-)

 

1. Společně strávený čas. Vztah je v první řadě o vzájemné blízkosti a sdílení zkušeností, takže společně strávený čas ho posiluje. A to platí zejména v případě, že ho trávíte pro oba příjemnou činností (procházky, běhání, plavání, mazlení, psí sporty nebo třeba spánek v posteli).

2. Komunikujte jasně. Nedorozumění a zmatky jsou nepřátelé dobrých vztahů a u psů to platí dvojnásob. Při komunikaci se svým čtyřnohým kamarádem se snažte používat co nejjasnější signály a povely, které budou vždy stejné. Ve svém projevu musíte být konzistentní. Vzhledem k tomu, že psi mají tendenci učit se vizuální signály rychleji než akustické, používejte oboje, pokud je to možné. Také berte na vědomí, že psi věnují větší pozornost tónu, jakým jim něco sdělujeme, než obsahu vět. Stejně dobře také vnímají řeč těla. Když se naučíte se svým psem jasně komunikovat, vznikne mezi vámi větší porozumění.

3. Láska prochází žaludkem. Cesta k srdci mnoha psů vede přes žaludek. Příprava zdravého a chutného jídla pro psa naznačuje, že vám na něm záleží. Pokud ho krmíte jen granulemi, vybírejte kvalitní značku, která bude vašemu mazlíkovi chutnat. Jídelníček mu můžete zpestřit nejen žvýkacími kostmi, ale i nejrůznějšími pamlsky. Připravit mu můžete třeba chutné domácí sušenky.

4. Nezapomínejte na výcvik. Dobře vycvičení psi mají větší svobodu. A vězte, že spolehlivé přivolání je základ. Pokud přiběhnou, když na ně zavoláte, mohou trávit více času na volno. Stejně tak když mají zafixováno, že jídlo na stole patří lidem, nebudou se ho během vaší večeře dožadovat a mohou být v blízkosti, aniž by obtěžovali žebráním. Navíc dobře provedený cvik a následující pochvala či pamlsek zvýší sebevědomí a poslušnost psa.

5. Hrajte si. Hraní her psy náramně baví, prokazatelně snižuje stres a posiluje vzájemné pouto. Psovi můžete házet míček, přetahovat se s ním o uzel nebo hrát nejrůznější interaktivní hry. Fantazii se meze nekladou.

6. Zachovávejte klid. Když křičíte a boucháte věcmi, jde z vás strach. Psi na to velmi citlivě reagují, i když se jich váš vztek třeba vůbec netýká. Bez ohledu na to, co se děje, se snažte vyzařovat klid a sebejistotu. Pro vašeho psa budete představovat „klidnou sílu“, na kterou se bude moct spolehnout za všech okolností.

7. Naučte se rozeznávat signály. Přečtěte si pár knih o psím chování, zejména řeči těla a výrazů psího obličeje a uší. Naučte se rozeznávat, které signály označují stres. Pokud identifikujete známky toho, že je váš pes nervózní nebo vystrašený, bude pro vás jednodušší povzbudit ho v tom, že se nic zlého neděje. Snadno taky můžete odstranit situace, které jsou mu nepříjemné. Pokud se s vámi cítí pes v bezpečí, zlepšuje to důvěru mezi vámi a díky tomu bude lepší i váš vzájemný vztah.

8. Věnujte pozornost tomu, co má váš pes rád. Znalost preferencí vašeho psa (jeho oblíbené hry a pamlsky) vám hodně pomůže. Když mu dáte to, co opravdu chce a má rád, budete pro něj neustále úžasní a jedineční. Podobně sledujte, co váš pes nemůže vystát a snažte se tyto podněty eliminovat. Většině psů vadí třeba vůně citrusů, silné parfémy, hlasité zvuky, oblečky, které jim brání v pohybu atd.

9. Mazlete se. Z pokusů jasně vyplynulo, že fyzický kontakt, jako je drbání a mazlení, snižuje u psů v útulku stres, který se měří podle snížení srdeční frekvence a stresového hormonu kortizolu, stejně jako zvýšením antistresového hormonu oxytocinu. Tyto výsledky potvrzují všeobecně uznávaný názor, že fyzický kontakt hraje roli při posilování vazby mezi lidmi a psy.

 

10. Nezapomínejte na nové zážitky. Vydejte se se svým čtyřnohým kamarádem do neznámých míst. Výlet někam do přírody, kde jste ještě nebyli, se snažte podniknout několikrát za měsíc. Objevujte nová místa i v okolí bydliště. Uvidíte, že pro psa i pro vás to bude mnohem zajímavější, než stále stejné procházky kolem bloku.