08.07.17 Zdraví a nemoci

Syndrom cauda equina

Nejen dysplazie je u psů příčinou pohybových obtíží. Například u německých ovčáků se veterináři často setkávají s onemocněním cauda equina, které může zapříčinit až ochrnutí. Většinou se projeví ve středním až vyšším věku psa.

O co se jedná? Dojde ke stlačení míchy v konci páteřního kanálu, mezi posledním bederním obratlem a křížovou kostí, kde není mícha již kompaktní, ale má tvar provazců připomínajících „koňský ocas" (odtud je odvozen název). Problém je naštěstí řešitelný chirurgicky, ale je potřeba přijít k veterináři včas. U psů s mírnými klinickými příznaky se někdy nasadí jen medikamentózní léčba doprovázená přísným omezením pohybu. Bohužel tato léčba často za nějakou dobu selže a příznaky se opět projeví. Pak je nutné řešit syndrom chirurgicky na některém ze specializovaných veterinárních pracovišť. Onemocnění je způsobeno různými příčinami (výhřez meziobratlové ploténky, výrůstky na obratlích, zánětlivé změny na periferních nervech atd.)

Jaké jsou příznaky?

Bolestivost bederní páteře, občasné kulhání a slabost pánevních končetin, problémy se zdoláváním překážek, schodů, pes ztrácí koordinaci, začne se „motat“ zádí a „strouhat“ zadními končetinami, typické je odíraní horní plochy drápů. Na stehnech ubývá svalovina a snižuje se pohyblivost ocasu. V pokročilejší fázi onemocnění se projeví i poruchy vyprazdňování stolice a inkontinence. Nejčastější problémem je to, že onemocnění postupuje plíživě v řádech měsíců a majitelé přijdou až s téměř ochrnutým psem. Pokud je mícha již nevratně poškozená, šance na uzdravení není žádná. Proto i při pouhém podezření nechte psa vyšetřit odborníkem co nejdříve.

Foto: pixabay.com