28.06.14 Zdraví a nemoci

Pozná se dysplazie podle chůze?

V povědomí mnoha pejskařů přetrvává pověra, že psi nemusejí být rentgenování na dysplazii kyčelních kloubů (DKK), z jejich chůze lze údajně poznat, jestli onemocněním trpí, nebo ne. Je to skutečně pravda?

Ne! Bylo by fajn, kdyby to bylo takhle jednoduché. Ovšem pravdou zůstává, že u psů v mladém věku lze rozpoznat symptomy jen při těžkých formách DKK, ale i ty majitel psa často ani nezpozoruje nebo nad nimi mávne rukou, protože je nepovažuje za důležité.

Kontrolní rentgen je u plemen, které mají k dysplazii kyčelních kloubů predispozice (hlavně velká a obří plemena), téměř nutností. Pokud byste rádi se svým psem provozovali sport, jako například agility, flyball, dogfrisbee atd., nechte ho ve věku 18 měsíců zrentgenovat, zejména jestli je vyššího vzrůstu než po kolena. Mladí psi totiž mnohdy dokážou lehkou až střední DKK dobře „vyrovnávat“ silou svých svalů a nemění ani způsob chůze (buď vůbec, nebo jen nepatrně).

Navíc u nadšených aktivních u psů, kteří pro hry a sport jeví velký zápal, existuje nebezpečí, že ve svém vzrušení objevující se bolesti vůbec nepocítí. Majitel psa je pak často toho názoru, že jeho zdravotní stav nebude tak zlý, nebo že to na něj pes jen „hraje“ a ve skutečnosti žádné bolesti nemá, když dělá něco, co ho baví a dá do toho celý svůj elán. Rentgenový snímek, který slouží pouze majiteli a není potřebný jako potvrzení způsobilosti k chovu, může být u klidnějších psů často proveden bez narkózy. Ve většině případů je však nutné psa pro zhotovení snímku aspoň částečně „přispat“. Zeptejte se svého veterinárního lékaře a ujistěte se, že váš pes nemá žádné problémy. Je lepší vědět, jak na tom pes s klouby je hned od mládí. Když tomu přizpůsobíte režim (např. běhání nahradíte plaváním) a budete mu pravidelně podávat kloubní výživu, může se váš pes dožít vysokého věku bez zjevných problémů.

Zdroj: Psi, kteří štkají, nekoušou?, Imke Niewöhner, Grada, 2009, www.grada.cz