12.08.13 Zdraví a nemoci

Po odčervení zpět do kondice

Pravidelné odčervování štěňat a koťat je víceméně samozřejmostí, ovšem nepříjemným doprovodným jevem, který se následně u některých jedinců objevuje, je zvracení a průjem.

Dává se do souvislosti s uvolňováním toxinů z parazitů, kteří byli ve střevě a po jejich odumření dojde k natrávení. Zvracení a průjem je vlastně obranný mechanismus organismu, není proto vhodné ho drasticky zastavovat. Pomoci mohou homeopatické léky, jež podporují detoxikaci organismu. Které vybrat?

Nux vomica

Zvracení, průjem, nechutenství spojené s odčervením. Objevují se křeče v břichu. Ředění 9 CH podle intenzity průjmu nebo zvracení každou hodinu.

Arsenicum album

Průjem je vodnatý, silný, ve výkalech se objevují zbytky nestrávené potravy. Jedinec vyhledává teplá až horká místečka, která mu ulevují. Ředění 9 CH až 5krát denně.

China

Lék, který je vhodné přidávat u všech průjmových onemocnění a zvracení různého původu. Funguje jako prevence dehydratace. Charakteristické je i nadýmání, břicho je citlivé na dotek. Ředění 9-15 CH podle intenzity průjmu nebo zvracení až 5krát denně.

 

Homeopatika lze používat i jako určitou prevenci parazitóz. Ovšem aplikace není jednorázová, ale podáváme je například 14 dní.

 

Cina

Poruchy trávení způsobené škrkavkami, bolesti břicha se zlepšují v leže, zhoršují se při pohybu i nepatrným dotykem a za úplňku. Někdy se objevuje skřípání zubů v noci. Ředění 5-9 CH 2-3krát denně.

 

Spigelia anthelmia

Bolesti břicha, někdy až nervové příznaky způsobené škrkavkami. Svědění očí a konečníku (nezaměnit se svěděním konečníku v důsledku ucpaných análních žlázek). U štěňat je škytavka způsobená toxiny hlístů. Ředění 9 CH 1-2 krát denně.

 

Sulfur

Většinou tlustší a veselí jedinci, jsou horkokrevní, k odpočinku vyhledávají studená místa. Často přítomné svědění, zarudlé tělní otvory. Obecně lze říci, že mají sklony k parazitózám. Průjem se objevuje především v noci nebo brzy po ránu. Ředění 9 CH 1krát denně. Pozor při kožních problémech – nepodávat denně nebo rozpustit dávku ve vodě a rozdělit ji na několik dní, aby nedošlo ke zhoršení kožního onemocnění. U kožních onemocnění podáváme vyšší ředění.

 

Arsenicum album

Obvykle vyhublí, zimomřiví jedinci, kteří někdy zvrací. Zhoršování zvracení a průjmu mezi 1.-3. hodinou ranní. Příznaky zánětu žaludku a střev. Ředění 9-15 CH 1krát denně nebo 3krát týdně.

 

Nux vomica

Zvíře je ovlivněné parazitárními toxiny. Průjmy, nevolnost a zvracení hodinu až dvě po krmení, ospalost po krmení. Ředění 5-9 CH 1-3krát denně.

 

Ledum palustre

Homeopatický lék, který lze podávat jako prevenci napadení klíšťaty a komáry. U zvířat, u kterých nezabírají pravidelně podávané antiparazitární přípravky nebo obojky, doplní účinek. Můžeme ho podávat dlouhodobě po celou sezonu. Ředění 9 CH 1krát denně.

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz